Mézeskalács - hagyományos

Mézeskalács - hagyományos recept
Hozzávalók
az első változathoz:
•  0.5 kg méz
•  2 evőkanál sárgabaracklekvár
•  30 dkg kristálycukor
•  10 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  4 tojássárgája
•  1.1 kg finomliszt
•  1.1 mokkáskanál szalalkáli és szódabikarbóna
•  1 citrom reszelt héja
•  1 púpozott evőkanál mézessütemény-fűszerkeverék
•  (őrölt fahéj őrölt szegfűszeg és reszelt szerecsendió keveréke is lehet)
a lekenéshez:
•  4 tojásfehérje
a második változathoz:
•  38 dkg méz
•  12 dkg kristálycukor
•  5 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  75 dkg finomliszt
•  1 púpozott kiskanál sütőpor
•  1 evőkanál mézessütemény-fűszerkeverék
•  (őrölt fahéj őrölt szegfűszeg és reszelt szerecsendió keveréke is lehet)
•  2 tojás
a mázhoz:
•  2 tojásfehérje
•  25 dkg porcukor

Elkészítés módja

1. Az első változathoz a mézet egy lábasba tesszük, a lekvárral együtt fölolvasztjuk, majd a tűzről lehúzva a cukrot és a margarint is hozzáadjuk. Néhányszor belekeverünk, hogy az utóbbiak is felolvadjanak benne. A tojások sárgáját beledolgozzuk.

2. A lisztet a szalalkálival, a szódabikarbónával és a fűszerekkel összeforgatjuk, apránként a mézes masszához adjuk, összegyúrjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától, s közepesen kemény tészta lesz belőle, amihez akár 8-10 percig is gyúrni kell. Folpackba csomagoljuk, egy éjjelen át a hűtőszekrényben pihentetjük.

3. Másnap meglisztezett gyúrólapon 3-4 milliméter vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. A tojásfehérjét kissé felverjük, a kis mézeseket lekenjük vele, de ez akár el is maradhat. Közepesnél kisebb lánggal (kb. 160 °C) kb. 12 percig sütjük. (Amikor sül a mézes, a szalalkálitól kellemetlen illata lehet, de ez nem jelent hibát!)

4. A második változathoz a mézet a cukorral és a margarinnal egy lábasba rakjuk, kb. 60 °C-ra megmelegítjük. Hűlni hagyjuk. A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel egy tálban összeforgatjuk, közepét kimélyítjük. Beleütjük a tojásokat, beleöntjük a mézes keveréket, majd jól összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, egy éjjelen át a hűtőszekrényben pihentetjük.

5. Másnap meglisztezett gyúrólapon félcenti vastagságúra kinyújtjuk, és nagyobb figurákat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. A közepesnél kisebb lánggal (kb. 160 °C) kb. 14 percig sütjük.

6. Mindkét mézest ugyanúgy díszíthetjük. Ehhez a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen. Zsírpapírból hajtogatott „habzsákba” töltjük, és a kis mézeseket ezzel díszítjük.

Mézeskalács - hagyományos recepthez fűződő történet, jótanács

Jól záródó fémdobozban, szobahőmérsékleten kb. 2 hónapig eláll mindkét változat.

A leírásban szereplő Mézeskalács - hagyományos recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (mézeskalács, kalács) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.