Duplán szilvás, mandulás pozsonyi bejgli és kifli
Elkészítés módja
1. A tésztához a lisztet a sóval és 5 deka porcukorral összeforgatjuk, a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk, majd a langyos tejben a maradék cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojással jól kezelhető tésztává gyúrjuk. Eleinte kicsit ragacsos, de 2-3 perc elteltével elválik az edény falától. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük, míg a tölteléke elkészül.
2. A lecsöpögtetett szilvabefőttet és aszalt szilvát mazsolányi darabokra vágjuk. Ezután darált mandulával, a mazsolával, a pudingporral, a vaníliás cukorral, a citrusok reszelt héjával, a fahéjjal és a rummal összekeverjük.
3. Ebből a mennyiségből 4 tekercset (bejglit) vagy 20 kiflit süthetünk. Előbbihez a tésztát 4, egyenként kb. 29 dkg-os részre osztjuk, és enyhén belisztezett gyúrólapon 3 milliméter vastagságú, 36x22 centis téglalappá nyújtjuk. A szilvás, mandulás tölteléket 4 részre osztjuk, a tésztára kenjük. A szélét ujjnyi szélességben középre hajtjuk nehogy a tölteléke később kifolyjon, majd feltekerjük.
4. Ha kifliket készítünk, akkor a tésztát az előzőekhez hasonlóan, de 32x24 centisre kinyújtjuk , és 8x8 centis négyzetekre vágjuk. A tölteléket rásimítjuk, egyenként felhengergetjük, majd kifli formájúra hajtjuk.
5. Mind a bejglit, mind a kifliket kikent tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük, és hideg helyen – legjobb hűtőszekrényben – 40-50 percen át, még jobb, ha egész éjjelen át pihentetjük. Ezután a tojásfehérjével megkenjük, és langyos helyen 40 percen át pihentetjük. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos.
6. Végül kihegyezett hurkapálcával majdnem az aljáig több helyen megszurkáljuk, hogy sütés közben a gőz eltávozhasson belőle. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) a kifliket kb. 20, a tekercseket kb. 35 percig sütjük.
Duplán szilvás, mandulás pozsonyi bejgli és kifli recepthez fűződő történet, jótanács
Hagyományosan, azaz dió- és máktöltelékkel is készíthetjük. Ehhez 3,5 deci vizet 30 deka cukorral fölforralunk. Amint a cukor elolvadt benne, 60 deka darált diót vagy mákot és 10 deka zsemlemorzsát beleszórunk. Mazsola és reszelt citromhéj is kerülhet mindkettőbe. Célszerű a tésztával együtt, a sütés előtti nap elkészíteni, és betenni a hűtőszekrénybe. Tölthetjük gesztenyével is. Ehhez 1 kiló fölengedett gesztenyemasszát kb. 4 evőkanál rummal lazítunk, és 3-4 csomag vaníliás cukorral meg 1 narancs reszelt héjával ízesítünk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.