Duplán szilvás, mandulás pozsonyi bejgli és kifli

Duplán szilvás, mandulás pozsonyi bejgli és kifli recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  60 dkg finomliszt
•  fél kiskanál só
•  7 dkg porcukor
•  25 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  2 dl tej (lehet főzőtejszín és víz keveréke is)
•  2 dkg élesztő
•  1 tojás
a töltelékhez:
•  40 dkg lecsöpögtetett szilvabefőtt
•  20 dkg kimagozott puha aszalt szilva
•  10 dkg darált mandula (mogyoró vagy dió is lehet)
•  10 dkg mazsola
•  3 csomag (12 dkg) főzni való vaníliaízű pudingpor
•  2 csomag vaníliás cukor
•  1-1 narancs és citrom lereszelt héja
•  fél kiskanál őrölt fahéj
•  3-4 evőkanál rum
a tepsi kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
a lekenéshez:
•  1 tojás

Elkészítés módja

1. A tésztához a lisztet a sóval és 5 deka porcukorral összeforgatjuk, a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk, majd a langyos tejben a maradék cukorral fölfuttatott élesztőt hozzáadjuk. A tojással jól kezelhető tésztává gyúrjuk. Eleinte kicsit ragacsos, de 2-3 perc elteltével elválik az edény falától. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük, míg a tölteléke elkészül.

2. A lecsöpögtetett szilvabefőttet és aszalt szilvát mazsolányi darabokra vágjuk. Ezután darált mandulával, a mazsolával, a pudingporral, a vaníliás cukorral, a citrusok reszelt héjával, a fahéjjal és a rummal összekeverjük.

3. Ebből a mennyiségből 4 tekercset (bejglit) vagy 20 kiflit süthetünk. Előbbihez a tésztát 4, egyenként kb. 29 dkg-os részre osztjuk, és enyhén belisztezett gyúrólapon 3 milliméter vastagságú, 36x22 centis téglalappá nyújtjuk. A szilvás, mandulás tölteléket 4 részre osztjuk, a tésztára kenjük. A szélét ujjnyi szélességben középre hajtjuk nehogy a tölteléke később kifolyjon, majd feltekerjük.

4. Ha kifliket készítünk, akkor a tésztát az előzőekhez hasonlóan, de 32x24 centisre kinyújtjuk , és 8x8 centis négyzetekre vágjuk. A tölteléket rásimítjuk, egyenként felhengergetjük, majd kifli formájúra hajtjuk.

5. Mind a bejglit, mind a kifliket kikent tepsire rakjuk, tojássárgájával megkenjük, és hideg helyen – legjobb hűtőszekrényben – 40-50 percen át, még jobb, ha egész éjjelen át pihentetjük. Ezután a tojásfehérjével megkenjük, és langyos helyen 40 percen át pihentetjük. Tulajdonképpen ekkor kezd kelni, amitől a tésztája kicsit megreped, így lesz márványos.

6. Végül kihegyezett hurkapálcával majdnem az aljáig több helyen megszurkáljuk, hogy sütés közben a gőz eltávozhasson belőle. Előmelegített sütőben a közepesnél erősebb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) a kifliket kb. 20, a tekercseket kb. 35 percig sütjük.

Duplán szilvás, mandulás pozsonyi bejgli és kifli recepthez fűződő történet, jótanács

Hagyományosan, azaz dió- és máktöltelékkel is készíthetjük. Ehhez 3,5 deci vizet 30 deka cukorral fölforralunk. Amint a cukor elolvadt benne, 60 deka darált diót vagy mákot és 10 deka zsemlemorzsát beleszórunk. Mazsola és reszelt citromhéj is kerülhet mindkettőbe. Célszerű a tésztával együtt, a sütés előtti nap elkészíteni, és betenni a hűtőszekrénybe. Tölthetjük gesztenyével is. Ehhez 1 kiló fölengedett gesztenyemasszát kb. 4 evőkanál rummal lazítunk, és 3-4 csomag vaníliás cukorral meg 1 narancs reszelt héjával ízesítünk.

A leírásban szereplő Duplán szilvás, mandulás pozsonyi bejgli és kifli recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (bejgli recept, bejgli, kifli, pozsonyi kifli) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több kifli recept
Még több kifli recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.