Csíkos sütemény

Csíkos sütemény recept
Hozzávalók
az első tésztalaphoz:
•  1.5 dl (kis poharas) tejföl
•  1 tojás
•  1 kiskanál szódabikarbóna
•  5 evőkanál finomliszt
•  5 evőkanál kristálycukor
•  5 evőkanál darált mák
a második laphoz:
•  ugyanezek a hozzávalók csak a mák helyett
•  5 evőkanál darált dió
a harmadik laphoz:
•  ugyanezek a hozzávalók csak a dió helyett 5 evőkanál keserű kakaópor és 2-3 evőkanál tej
a krémhez:
•  1 liter tej
•  8 evőkanál búzadara
•  25 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  2 csomag vaníliás cukor
•  25 dkg porcukor
a tetejére:
•  10 dkg reszelt tejcsokoládé

Elkészítés módja

1. Az első laphoz valókat kimérjük egy tálba, jól összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt nagy tepsiben 30x30 centisre szépen elkenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 12 perc alatt megsütjük. Pár percet várunk, majd enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk, és a sütőpapírt lehúzva róla hűlni hagyjuk.

2. Ugyanígy elkészítjük először a diós, majd a kakaós lapot (ebbe 2-3 evőkanál tej is kerül), melyeket szintén gyúrólapon hagyunk hűlni, miután lehúztuk róluk a sütőpapírt.

3. A krémhez a tejet egy lábasban felforraljuk, a darát habverővel kevergetve beleszórjuk. Tovább keverve 3-4 percig kis lángon főzzük. Ezután a tűzről lehúzzuk, majd szorosan lefödve, a darát még 5 percig duzzadni hagyjuk. Az átlagosnál sűrűbb tejbegríz lesz belőle, amit hideg vízzel teli edénybe állítunk, hogy hamarabb kihűljön. Amíg hűl, addig a puha (szoba hőmérsékletű) vajat vagy margarint, a kétféle cukorral habosra keverjük, és a már kihűlt tejbegrízhez adjuk.

4. A három tésztalapot a krémmel megkenve egymásra rétegezzük úgy, hogy a kakaós lap középre kerüljön. Fontos, úgy gazdálkodjunk a krémmel, hogy a tetejére és az oldalára is jusson belőle; ezért praktikus, ha előre elosztjuk kis tálkákban. Végül a tetejére tejcsokoládét reszelünk. Egy kicsit pihentetjük, hogy az íze összeérjen, majd forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

A leírásban szereplő Csíkos sütemény recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.