Mákos, kék áfonyás bejgli
Elkészítés módja
1. Először a tésztát készítjük el. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a vajjal gyorsan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Két órán át hideg helyen letakarva pihentetjük. (Én egy éjszakára is bent hagyom, de ha kettőt van bent az sem probléma.)
2. Közben elkészítjük a máktölteléket. A mákot a tejből és cukorból, mézből készült szirupban citromhéjjal, morzsával együtt felfőzzük, majd lehűtjük.
3. A két óra leteltével két nagyobb, vagy négy kisebb, egyforma súlyú cipót formálunk a tésztából.
4. Ezután fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Rákenjük a tölteléket. A tészta szélein 2 cm-t üresen hagyunk, amit visszahajtunk, de az alsó részét nem.
5. Rászórjuk az áfonya egy részét, majd utána szorosan feltekerjük. Az alját a hajtásnál tojásfehérjével megkenjük és egyenletesen lenyomkodjuk. Ügyeljünk, hogy alul, pontosan középen legyen a hajtás, mert különben süléskor kifolyhat a töltelék és ez elég csúnyán mutat.
6. A tetejét tojássárgájával megkenjük, és négy helyen, egy kisebb kötőtűvel átszúrjuk.
7. 1 órát pihentetjük a hűtőben, amíg rászárad a tojás.
8. Megkenjük tojásfehérjével és még legalább fél órát szoba hőmérsékleten pihentetjük.
9. Ezek után előmelegített sütőben, kb. 25-30 percig sütjük. (Alsó-sütés légkeveréses, 170-180 fok.)
Mákos, kék áfonyás bejgli recepthez fűződő történet, jótanács
Nem kell karácsonynak lennie egy jó kalácshoz. A férjem mákos imádata miatt, és az én áfonyás rajongásom miatt került sor arra, hogy összehozzam a két finom alapanyagot, és elkészítsem az én mákos-kék áfonyás bejglimet. Nem túl édes, nem émelygős, ám pikáns a friss gyümölcstől. Azt hiszem tökéletes lett!
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.