Libahúsos ricset házi köményes kiflivel

Elkészítés módja
1. A ricsethez babot a főzést megelőző éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A füstölt hússal, ha túl sós, szükség esetén 1-2 órára szintén ezt műveljük. Ezután egyben feltesszük főni a megtisztított, egészben hagyott zöldségekkel és a bevagdalt hagymával együtt.
2. Egy másik edényben a babot, míg egy harmadikban a jól átmosott árpagyöngyöt főzzük puhára. Ha kész, mindkettőt leszűrjük, leöblítjük, összekeverjük, és annyi füstölt levet öntünk rá, hogy majdnem ellepje.
3. A megpuhult füstölt húst meg a zöldséget fölkockázzuk, a babos keverékhez adjuk, fölforraljuk, és ha kell, megsózzuk. A zsírból a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, a tűzről levéve a pirospaprikát belekeverjük. A ricset levét ezzel kissé besűrítjük, de fontos, hogy ne legyen olyan sűrű, mint egy főzelék. Házi köményes kiflivel kínáljuk.
4. Ehhez a tejet meglangyosítjuk, és egy részében az élesztőt a cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, közepét kimélyítjük, az élesztőt beleöntjük, egy kevés liszttel összekeverjük, 10 percig pihentetjük. Ezután a maradék tejjel és egy kevés sóval összegyúrjuk.
5. A tésztát négy részre osztjuk, majd a cipókat belisztezett deszkán egyenként kerek lappá nyújtjuk. Olvasztott zsírral megkenjük, átlósan 8 részre vágjuk, körcikkenként felcsavarjuk, majd kifli alakúra \"görbítjük\", ügyelve arra, hogy a körcikk csúcsa a kiflik belső íve felé mutasson.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (egy tepsiben kb. 8 darab fér el kényelmesen), és kb. 1 órán át kelesztjük, ezalatt duplájukra nőnek. Végül a tetejüket fölvert tojással megkenjük, köménymaggal és durva szemű sóval meghintjük. Sütőben nagy lánggal mintegy 20 perc alatt világosbarnára sütjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.