Leveles vajastészta alaprecept

Leveles vajastészta alaprecept recept
Hozzávalók
•  50 dkg finomliszt
•  50 dkg vaj
•  1 csapott kiskanál só
•  2.5 dl víz
•  1 kiskanál 10%-os ételecet
a formáláshoz:
•  finomliszt

Elkészítés módja

1. A lisztből 40 dekát kimérünk egy tálba. 10 deka hideg vajat hozzáadunk, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. A maradék 10 deka lisztet a többi hideg vajjal (mind a 40 dekával) gyors mozdulatokkal összekeverjük. Kb. 2 centi vastagra, 18x12 centisre formáljuk, és folpackkal letakarva hűtőbe tesszük.

2. A sót a langyos vízben kevergetve föloldjuk, az ecetet belekeverjük, majd a vajjal elmorzsolt liszthez öntjük. 5-6 perc alatt könnyen kezelhető rétestésztát gyúrunk belőle, ami akkor jó, ha szép fényes, és elválik az edény falától. Folpackkal vagy nedves konyharuhával letakarva ezt is betesszük a hűtőbe 20-30 percre, mert ugyanolyan hőmérsékletűnek kell lennie, mint a vajas résznek.

3. Az alaptésztát enyhén belisztezett gyúrólapon lóhere alakúra nyújtjuk úgy, hogy középen vastagabb maradjon, mert ide kerül a vajas rész. A tészta négy szélét – a „lóhere leveleit” – ráhajtjuk. Megfordítjuk, hogy a hajtások kerüljenek alulra, majd a sodrófával óvatosan ütögetve-nyomkodva, kissé ellapítjuk. Amikor már nem olyan vastag, bátrabban nyújthatjuk, de vigyázzunk, ne lyukadjon ki, mert akkor kifolyik belőle a vajas rész. Nagyjából 50 centi hosszú, 25 centi széles téglalappá nyújtjuk. Gondolatban 3 részre osztjuk, majd az egyik – egyharmadnyi – oldalát középre hajtjuk. A tészta másik oldalát ráborítjuk és picit nedves (így nem szárad ki a tészta) konyharuhával letakarva, hűtőszekrényben 30 percen át pihentetjük. Ez az úgynevezett szimpla hajtogatás.

4. A tésztát 90 fokkal elfordítva gyúródeszkára fektetjük, kinyújtjuk, majd duplán hajtogatjuk. Azaz gondolatban 4 részre osztjuk, mindkét oldalát középre hajtjuk, a tészták találkozásánál még egyszer behajtjuk és hűtőben ugyanúgy pihentetjük, mint az előbb.

5. Először a szimpla, végezetül a dupla hajtogatást ismételjük meg pihentetéssel együtt. Fontos, hogy hideg helyen pihentessük, mert ahogyan nyújtjuk, súrlódik, olvad a vaj, s ha nem kerül hideg helyre, beleolvad a tésztába, nem lesz leveles!

6. Leveles vajastésztából készül többek közt a tiroli rétes, a Wellington bélszín és a vajas pástétom is, ezek készítésére következő számainkban visszatérünk.

A leírásban szereplő Leveles vajastészta alaprecept recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leveles tészta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.