Kolbászhússal töltött szűzpecsenye hálóban sütve

Elkészítés módja
1. A sertéshálót hideg vízbe áztatjuk. A szűzpecsenye tetején lévő vékony fehér hártyát egy éles késsel lefejtjük. Ezután a tetején hosszában úgy vágjuk végig, mintha ketté akarnánk vágni a pecsenyét, de nem vágjuk át teljesen, kb. 1 centi magasságban megállunk vele. A vágás mentén középről indulva mindkét oldalát lapjában is félbevágjuk, de most sem vágjuk végig, csak kihajtjuk a bevágott részt. Ha ügyesen dolgoztunk, egyetlen nagy, téglalap alakú „szelet” lett belőle. Egy enyhén megnedvesített nylonzacskót vagy folpackot a húsra fektetünk, majd az egészet egyenletes, kb. kisujjnyi vastagságúra kiklopfoljuk. A zacskót levesszük róla, a hús mindkét oldalát enyhén megsózzuk, megborsozzuk.
2. Elkészítjük a tölteléket. Ehhez a húst a szalonnával együtt földaraboljuk, ledaráljuk, majd a sóval, a pirospaprikával, és a zöld csírájától megfosztott, jól elkapart fokhagymával, a borssal és a köménnyel összedolgozzuk.
3. Ezt a finom kolbászhúst egy vastagabb csíkban a pecsenye felénk eső oldalára halmozzuk, majd úgy tekerjük föl, hogy a hús éppen összeérjen a töltelék fölött. Áttesszük a sertéshálóra úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. A háló két szélét balról is, jobbról is visszahajtjuk a pecsenyére, amit azután szorosan a hálóba göngyölünk. Akkor jó, ha a háló háromszor körbeéri a szűztekercset. A felesleget vágjuk le róla. Amikor kész, enyhén megsózzuk, megborsozzuk.
4. Enyhén megolajozott tepsire tesszük, és sütőben, nagyon kis lánggal (80 ºC) kb. 1 órán át sütjük. Akkor jó, ha a belső hőmérséklete 62-65 ºC, amit a beleszúrt húshőmérővel ellenőrizhetünk. Így biztosan nem szárad ki a pecsenye. Félretesszük.
5. Kb. 20 perccel tálalás előtt a pecsenyét közepesen forró sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 10-15 percig, pontosabban addig sütjük, míg a közepébe szúrt húshőmérő azt nem mutatja, hogy a belső hőmérséklete 72 ºC-os.
6. A pecsenyét lecsöpögtetve vágódeszkára tesszük. Visszamaradó zsírját a tűzre tesszük, a finomra vágott hagymát és fokhagymát megfuttatjuk rajta. Először a sűrített paradicsomot, majd a lisztet pirítjuk rajta kevergetve fél percig, majd kb. 2 deci vízzel fölöntjük. Kevergetve pár percig forraljuk, megsózzuk, a köménnyel és a borssal fűszerezzük. Leszűrjük.
7. A töltött szűzpecsenyét ujjnyi vastagon fölszeleteljük, tányérra rakjuk, a pecsenyelével körülöntjük. Párolt lila káposztával töltött barátfülét adunk hozzá köretként, személyenként 3 darabot.
8. A köret úgy készül, hogy a burgonyát enyhén sózott vízben héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, átpasszírozzuk, és hűlni hagyjuk. Ezután a liszttel összedolgozzuk, kissé megsózzuk. Tojás nem kell bele, ellenben ízesíthetjük apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával meg őrölt borssal is. Meglisztezett gyúrólapon 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd egy kb. 10 centis fánkszaggatóval kiszúrjuk. A párolt káposztát néhány vágással fölaprítjuk, mert csak így lehet a barátfülébe tölteni. A kis korongok egyik oldalára jó 1 kiskanál párolt káposztát halmozunk. Vizes ecsettel a töltelék körül a tésztát lekenjük, így tapad majd jól egymáshoz a két fele. A tészta másik felét a töltelékre hajtjuk. A tészták találkozásánál villával jól lenyomkodjuk, nehogy sütés közben szétnyíljanak. Bő, forró olajban 3-4 perc alatt pirosasra sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve leitatjuk. Még jobb, ha a köretet előre elkészítjük. Ehhez a töltött barátfüléket enyhén sózott, forrásban lévő vízben kb. 5 perc alatt szinte készre főzzük. Leszűrjük, hideg vízbe átszedve lehűtjük, lecsöpögtetjük, és olajjal enyhén megkent tálcára rakjuk. Enyhén megolajozzuk a tészták másik felét is. Ez a változat feleannyi ideig sül, mint a nyers, és előnye, hogy kevesebb zsiradékot szív magába sütés közben.
Kolbászhússal töltött szűzpecsenye hálóban sütve recepthez fűződő történet, jótanács
Disznótor alkalmával gyakorta kimarad egy kis kolbászhús, és ott a szűzpecsenye, meg a háló is. Ha az előzőek alapján elkészítjük a töltött szűzpecsenyét, nagyszerű vacsora lehet belőle, de nyersen le is fagyaszthatjuk. Nagyszerű lesz egy olyan alkalomkor, amikor újra kiéhezünk egy kis disznótorra. A pecsenyét hagyományos módon is süthetjük, ez közepes hőfokon kb. 30 perc.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.