Kocsonyakupola (sertéskocsonya)

Kocsonyakupola (sertéskocsonya) recept
Hozzávalók
•  4 sertésköröm (kb. 1.7 kg)
•  1 sertéscsülök (kb. 1.2 kg)
•  kb. 80 dkg bőrös sertésfej
•  kb. 40 dkg sertésbőrke
•  kb. 60 dkg sertéslapocka
•  6-8 petrezselyemgyökér (de nem több mint 0.8 kg)
•  3-4 sárgarépa
•  12 gerezd fokhagyma
•  2 vöröshagyma
•  2-3 evőkanál só vagy ételízesítő por
•  30-35 szem fekete bors
•  fél-fél csokor petrezselyem és zellerzőld
•  1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
a díszítéshez:
•  2-3 főtt tojás
•  petrezselyem
•  őrölt fekete bors
•  pirospaprika

Elkészítés módja

1. A kocsonyahúst megtisztítjuk, azaz kiskéssel lekapargatjuk, a szőrszálakat leperzseljük róla, majd a húsdarabokat alaposan megmossuk. A körmöket hosszában félbehasítjuk (a hátsó körmöket 3 részre kell darabolni), ehhez azonban egy remek bárdra és gyakorlatra van szükség. Ezeknek híján már a hentesnél daraboltassuk fel. Ezután megmossuk, hogy ne maradjon benne véletlenül se csontszilánk.

2. A petrezselyemgyökeret, a sárgarépát meg a fokhagymát megtisztítjuk, a vöröshagymát héjastól megmossuk. Mindezeket a hússal együtt egy 10 literes lábasba rakjuk. 5 liter vizet ráöntünk (a végére 4 liter marad), megsózzuk (az ételízesítőt beleszórjuk), és egész borssal, petrezselyemmel meg zellerzőlddel fűszerezzük. A paprikakrémet hozzáadjuk, nagy lángon fölforraljuk, majd a keletkező gőznek ujjnyi rést hagyva, lefödjük.

3. Kis lángon (mert ha erősen forr, zavaros lesz) kb. 2 óra 30 percen át főzzük, de kevergetni nem szabad. Ezután 15 percig ülepedni hagyjuk, majd ritka szövésű tiszta vászonkendőn vagy gézen átszűrjük,vigyázva, nehogy a kocsonya leve összetörjön, zavaros legyen.

4. Amikor a kocsonyahús meg a répa kihűlt, letakarva hűtőszekrénybe tesszük. Ahhoz, hogy a leve kihűljön és megdermedjen, jóval több idő kell, ezért azt egy egész éjszakára hideg helyre állítjuk. Másnap a zsírját evőkanállal leszedjük.

5. A puha csülköt meg sertésfejet kicsontozzuk, és a húst fölszeleteljük. Kb. 12 széles, egyenként félliteres teáscsészében vagy 4 nagyobb, félgömb alakú tálban elosztjuk (ezek híján mélytányérba is tölthetjük, de akkor nem lesz kupola belőle). A földarabolt és kicsontozott körmöt, egy-egy darabka bőrke meg egy-két szelet sertéslapocka kíséretében ugyancsak köré rakosgatjuk. Cikkekre vágott főtt tojással, sárgarépa-karikákkal meg petrezselyemmel díszítjük. Levét addig melegítjük, amíg újra fel nem olvad, majd a poharakba (tálba) merjük. Hideg helyen addig dermesztjük, amíg újra meg nem kocsonyásodik.

6. Tálaláskor a tálat vagy csészéket néhány pillanatra forró vízbe állítjuk, tartalmukat tányérra borítjuk. Tetejüket őrölt borssal és pirospaprikával díszítjük. Savanyúság, ecetes torma és friss kenyér illik hozzá.

Kocsonyakupola (sertéskocsonya) recepthez fűződő történet, jótanács

Ha a kocsonyalé nem dermedne meg, 3-4 zselatinlapot áztassunk hideg vízbe. Ha fölpuhult, szűrjük le, majd egy lábasban addig melegítsük, míg föl nem olvad. Óvatosan keverjük a lébe. Ha zselatinport veszünk, azt a kocsonyalében néhány percig forralni kell.

A leírásban szereplő Kocsonyakupola (sertéskocsonya) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (kocsonya) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.