Norvég lazactatár

Norvég lazactatár recept
Hozzávalók
•  2 lazac gerinccsont (nagy élelmiszeráruházak halas standján a halalaplének való hozzávalók közt árulják)
•  kb.fél kiskanál só
•  1 csapott mokkáskanál őrölt fehér bors
•  kb.1 evőkanálnyi apróra vágott metélőhagyma vagy
•  1 kisebb újhagyma zöldjével együtt
•  fél-fél csokor petrezselyem és kapor
•  1 kiskanál mustár
•  3-4 evőkanál majonéz
•  pár csepp citromlé (lehet zöldcitrom azaz lime is)
•  pár csepp ánizspálinka (ez el is maradhat)
a tálaláshoz:
•  friss zöldsaláta
•  pirítós (lehetőleg barna kenyérből)
•  vaj vagy majonéz

Elkészítés módja

1. Bármilyen szépen is filézik a lazacot, a gerinccsonton rajta marad a húsából. Ezt a húsos halcsontot halalaplének való címen párszáz forintért meg lehet venni. Ha hozzájutottunk, megmossuk, leszárogatjuk, egy vágódeszkára tesszük, és a lazachúst egy villával lekapargatjuk a gerinccsontról. Az így lecsupaszított halcsont még mindig tökéletes alaplé főzéséhez. Ellenben a recept kedvéért lemértük, a két csontról összesen 30 deka színtiszta lazachúst lehetett leszedni, ami tatárnak megcsinálva pont egy négyszemélyes adag.

2. A halhúst egy vágódeszkán késsel finomra aprítjuk, és egy kisebb tálba rakjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a metélőhagymával vagy a zöldjével együtt apróra vágott újhagymával, a finomra vágott petrezselyemmel és kaporral, a mustárral, a majonézzel és a citromlével összekeverjük. Akinek van otthon, ánizspálinkája, pár cseppel megízesítheti. Megkóstoljuk, ha híján lenne valaminek, azt pótoljuk.

3. Friss salátalevelekkel díszítve, friss pirítós kíséretében tálaljuk. Ha a pirítós barna kenyérből készült, akkor majonézzel, ha fehér kenyérből, akkor vajjal kenjük meg, mielőtt ráhalmozzuk a lazactatárt.

Norvég lazactatár recepthez fűződő történet, jótanács

Díszíthetjük főtt tojással, citromgerezdekkel, kaporlevéllel vagy olajbogyóval is. A franciás lazactatár abban különbözik a norvégtól, hogy a nyers lazac egy részét (akár felesben is) apróra vágott füstölt lazaccal helyettesítik; és ánizspálinka helyett pár csepp konyakkal ízesítik. Ha igazán elegánsan akarjuk tálalni, akkor kiporciózva rakjuk tányérra. Ehhez a közepes pogácsaszaggatót, ennek híján az alul-felül levágott, jól kimosott májkrémes konzervdobozt a tányérok közepére tesszük. Lazactatárt nyomkodunk bele, majd a formát óvatosan leemeljük róla. Ha ügyesek voltunk, szép formásan ottmarad a lazactatár, amit körberakunk salátalevelekkel, és kedvünkre megdíszítjük.

Jó tudni!
Előírás, hogy a nagy élelmiszer-áruházak halas standjainál a lazacfilék aljáról levágják a hasa alját, mert túl zsíros. Ezeket a kis halcsíkokat ugyanott lehet kapni, ahol a lazac gerinccsontot, vagyis a halalaplének való hozzávalók közt. Ha szerencsénk van, s elcsípünk belőle pár darabot, csak öblítsük le, és rakjuk egy tepsibe vagy tűzálló tálba. Sózzuk meg, tegyünk rá fehér borsot és citromlevet, és jó meleg sütőben 10-15 perc alatt süssük szép pirosasra. Melegen, egy kevés citromlével meglocsolva fenséges csemege!

A leírásban szereplő Norvég lazactatár recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (lazac recept) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.