Norvég lazactatár
![Norvég lazactatár recept](/receptkepek/800/600/norveg-lazactatar-1192.jpg)
Elkészítés módja
1. Bármilyen szépen is filézik a lazacot, a gerinccsonton rajta marad a húsából. Ezt a húsos halcsontot halalaplének való címen párszáz forintért meg lehet venni. Ha hozzájutottunk, megmossuk, leszárogatjuk, egy vágódeszkára tesszük, és a lazachúst egy villával lekapargatjuk a gerinccsontról. Az így lecsupaszított halcsont még mindig tökéletes alaplé főzéséhez. Ellenben a recept kedvéért lemértük, a két csontról összesen 30 deka színtiszta lazachúst lehetett leszedni, ami tatárnak megcsinálva pont egy négyszemélyes adag.
2. A halhúst egy vágódeszkán késsel finomra aprítjuk, és egy kisebb tálba rakjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a metélőhagymával vagy a zöldjével együtt apróra vágott újhagymával, a finomra vágott petrezselyemmel és kaporral, a mustárral, a majonézzel és a citromlével összekeverjük. Akinek van otthon, ánizspálinkája, pár cseppel megízesítheti. Megkóstoljuk, ha híján lenne valaminek, azt pótoljuk.
3. Friss salátalevelekkel díszítve, friss pirítós kíséretében tálaljuk. Ha a pirítós barna kenyérből készült, akkor majonézzel, ha fehér kenyérből, akkor vajjal kenjük meg, mielőtt ráhalmozzuk a lazactatárt.
Norvég lazactatár recepthez fűződő történet, jótanács
Díszíthetjük főtt tojással, citromgerezdekkel, kaporlevéllel vagy olajbogyóval is. A franciás lazactatár abban különbözik a norvégtól, hogy a nyers lazac egy részét (akár felesben is) apróra vágott füstölt lazaccal helyettesítik; és ánizspálinka helyett pár csepp konyakkal ízesítik. Ha igazán elegánsan akarjuk tálalni, akkor kiporciózva rakjuk tányérra. Ehhez a közepes pogácsaszaggatót, ennek híján az alul-felül levágott, jól kimosott májkrémes konzervdobozt a tányérok közepére tesszük. Lazactatárt nyomkodunk bele, majd a formát óvatosan leemeljük róla. Ha ügyesek voltunk, szép formásan ottmarad a lazactatár, amit körberakunk salátalevelekkel, és kedvünkre megdíszítjük.
Jó tudni!
Előírás, hogy a nagy élelmiszer-áruházak halas standjainál a lazacfilék aljáról levágják a hasa alját, mert túl zsíros. Ezeket a kis halcsíkokat ugyanott lehet kapni, ahol a lazac gerinccsontot, vagyis a halalaplének való hozzávalók közt. Ha szerencsénk van, s elcsípünk belőle pár darabot, csak öblítsük le, és rakjuk egy tepsibe vagy tűzálló tálba. Sózzuk meg, tegyünk rá fehér borsot és citromlevet, és jó meleg sütőben 10-15 perc alatt süssük szép pirosasra. Melegen, egy kevés citromlével meglocsolva fenséges csemege!
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.