Királynői falatok, avagy csirkeraguval töltött leveles tészta
Elkészítés módja
1. Tegyük fel a vizet főni a leveskocka és a francia fűszeregyveleg hozzáadásával. (A fűszereket egy kis gézbe kötözve lógassuk bele a levesbe).
2. Forraljuk fel a levest és főzzük kb. 10-11 percig, hogy a fűszerek aromája minél intenzívebben belediffundálódjon a lébe.
3. Vágjuk fel a csirkemellfilét apróra, tisztítsuk meg a gombát és szintén aprítsuk fel. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben és pároljuk meg benne az apróra vágott hagymát, sűrítsük be liszttel, vagy kukoricakeményítővel, öntsük rá a csirkehúslevest és főzzük 2 percig mérsékelt lángon.
4. Ezután adjuk hozzá a vagdalt csirkét és a gombát, savanyítsuk a fehérborral, vagy egy evőkanál citrom levével és pároljuk 5-6 percig, vagy addig amíg a csirke meg nem puhul.
5. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, tegyük egy sütőrácsra a leveles tésztákat, és süssük ropogósra maximum 5-8 perc alatt!
6. Keverjük össze egy tálkában a tejszínt a tojássárgájával. Óvatosan öntsük hozzá a szószhoz, de vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki. A szószt nem kell már se sózni, se borsozni.
7. Vegyük ki a leveles “pogácsákat” a sütőből, emeljük le a tetejüket és gyorsan töltsük meg a csirkeraguval.
8. Helyezzük rá mindegyikre a kalapokat és már tálalhatjuk is a királynői falatokat valamilyen friss salátával körítve.
Királynői falatok, avagy csirkeraguval töltött leveles tészta recepthez fűződő történet, jótanács
Bouchée á la reine- a bouchée-magyarul annyit tesz, hogy falat, az á la reine-pedig, a királynőnek, mert ezt a híres és a mai napig rettenetesen népszerű francia előételt eredetileg Marguerite de Valois, I. Henrik feleségének a tiszteletére készítették el először. Franciaországban a mai napig majdnem, hogy kötelező előétel, de főételként is fogyasztják egy kis salátával körítve. A leveles tésztát egyébként nemcsak csirkeraguval lehet megtölteni, hanem párolt gombával, tenger gyümölcseivel. Franciaországban gasztronómiai csúcs a vajban párolt, fokhagymás csigapörköltös változata. Előkelő üdülőhelyeken, szarvas, vagy kucsmagombával szervírozzák. Gyakran összetévesztik a belga Vol-au-vent financière-rel pedig az szopós malacraguval, kakastaréjpörkölttel, savanyú vesével, vagy vékonyra reszelt szarvasgombával, és apróra vágott fekete olajbogyóval van töltve, Madeira szósszal lelocsolva. A tésztát otthon is el lehet készíteni, de sokkal egyszerűbb megvenni valamelyik közeli boltban, vagy bevásárló központban.
A ragu helyét hogyan alakítom ki a pogácsában?