Karamellás hatlapos

Elkészítés módja
1. A tésztához a tejet meglangyosítjuk, és a szalalkálit belekeverjük. A lisztet egy nagyobb tálban a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk, majd a szalalkális tejjel, a porcukorral, a tojással, a sóval és a citromhéjjal jól kezelhető tésztát gyúrunk belőle.
2. Ezután 6 – egyenként kb. 18 dkg-os – részre osztjuk, és enyhén meglisztezett gyúrólapon egyenként kb.25x30 centis, 2-3 milliméter vastagságú lapokká nyújtjuk. Villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne hólyagosodjon föl. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.8 percig sütjük, vigyázva, mert gyorsan megéghet. (Sülés közben a szalalkáli miatt kellemetlen illat áraszthatja el a konyhát, de ez nem jelent hibát!) Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt. A másik 5 lapot ugyanígy sütjük meg. Nem kell megijedni, kicsit kemény lesz a tészta – vigyázni is kell vele, mert könnyen törik –, de ha majd megtöltjük a krémmel másnapra megpuhul.
3. A krémhez a cukrot egy lábasban kevergetve felolvasztjuk, világosbarnára karamellizáljuk, aztán óvatosan, mert eléggé fröcsköl, 6 deci tejet ráöntünk. A hideg tejtől a cukor meg fog keményedni, de nem kell megijedni, kis lángon fölforralva a tejet, a karamell 4-5 perc alatt fölolvad benne. A maradék tejet a kétféle pudingporral és a kakaóporral simára keverjük, a forró karamellás tejhez öntjük, a vaníliás cukorral ízesítjük, és kevergetve pár perc alatt sűrű krémmé főzzük. Megvárjuk amíg kihűl, majd elektromos habverővel krémesre keverjük, és kanalanként beledolgozzuk a puha (szoba hőmérsékletű) vajat vagy margarint is.
4. Ezzel a krémmel úgy rétegezzük egymásra a tésztalapokat, hogy a tetejére is jusson belőle – nagyjából 6 evőkanálnyi kerül minden lapra. Letakarva egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük, hogy a tésztája kellően megpuhuljon, és egy kicsit a krém ízét is átvegye.
Karamellás hatlapos recepthez fűződő történet, jótanács
Ebben a krémben a karamell és a csokoládé íze egyformán érvényesül. Aki karamellesebbre szeretné készíteni, a csokoládé ízű pudingpor helyett is vaníliásat használjon, és hagyja ki belőle a kakaóport is.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.