Palóc tökmagos bejgli
Elkészítés módja
1. A lisztet egy tálba szórjuk, közepét kimélyítjük. A tejet a cukorral meglangyosítjuk (akkor jó, ha a cukor felolvadt benne), majd az élesztőt belemorzsoljuk, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Ezután a liszt közepébe öntjük az olajjal együtt, a tojást beleütjük. Csipetnyit megsózzuk, 6-8 perc alatt közepesen kemény tésztává dagasztjuk.
2. Tetejére lisztet szitálunk, letakarjuk, és langyos helyen 45-50 percig kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett gyúrólapon finoman átgyúrjuk, letakarva újabb 25-30 percen át kelesztjük.
3. Amíg a tészta pihen, a tökmagot serpenyőben kissé megpirítjuk. Ha valamelyest kihűlt, kávédarálóban megőröljük vagy durvára vágjuk, majd a cukorral összekeverjük.
4. A tésztát meglisztezett gyúrólapon téglalap alakúra, kisujjnyi vastagra ellapítjuk. A cukros tökmagot a tészta kétharmadán egyenletesen elterítjük. Egy kevés olajjal meglocsoljuk.
5. Szorosan felcsavarjuk, végeit benyomkodjuk, nehogy a tölteléke kifolyjon. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, 20-25 percig kelesztjük, majd a maradék olajjal elkevert tojássárgájával lekenjük.
6. Közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C) 30-35 perc alatt szép pirosasra sütjük. Akkor szeleteljük fel, amikor már kihűlt.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.