Aranygaluska borhabbal

Aranygaluska borhabbal recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  3.5 dl tej
•  2.5 dkg élesztő
•  2 evőkanál porcukor
•  50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)
•  10 dkg vaj vagy sütőmargarin (lehet 1 dl olaj is)
•  1 mokkáskanál só
•  1 citrom vagy narancs reszelt héja
•  3 tojássárgája
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a tál kikenéséhez:
•  2 dkg vaj vagy sütőmargarin (lehet olaj is)
a rétegezéshez:
•  5 dkg vaj vagy sütőmargarin (lehet 0.5 dl olaj is)
•  15 dkg darált dióbél
•  4 evőkanál kristálycukor (valódi barna cukor is lehet)
a borhabhoz:
•  5 dl zamatos fehérbor
•  kis darabka fahéj
•  néhány szem szegfűszeg
•  kis darabka citromhéj
•  4 evőkanál kristálycukor
•  4 tojás
•  1 csapott evőkanál finomliszt

Elkészítés módja

1. A tejet meglangyosítjuk, 1 decit kimerünk belőle, az élesztőt belemorzsoljuk, egy kevés porcukrot hozzáadunk, kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk.

2. A lisztet egy tálba szitáljuk, és az élesztővel, a maradék tejjel meg a porcukorral, a langyosra olvasztott vajjal, megsózva, a citromhéjjal ízesítve, 6-8 perc intenzív dagasztással hólyagosra kidolgozzuk. Akkor jó, amikor az edény falától elválik. Nem kell megijedni attól, hogy a tészta eleinte csak egy ragacsos massza, addig kell dagasztani, amíg jó nem lesz.

3. Végül egyenként a tojások sárgáját is beledolgozzuk. Tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és konyharuhával letakarva, langyos helyen 50 percen át kelesztjük.

4. Egy kb. 20x30 centis tűzálló tálat kivajazunk. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon ujjnyi vastagra lapítjuk. A rétegezéshez szánt vajat fölolvasztjuk, egy 3-4 centi átmérőjű pogácsaszaggatót belemártunk, és a tésztát kiszúrjuk vele.

5. A tálba – nem túl szorosan – egy réteg tésztát rakunk, egy kevés vajjal meglocsoljuk, a dió meg a cukor (ezeket előre össze is keverhetjük) felével meghintjük. Erre újabb sor tészta, majd a dió és a cukor másik fele kerül. Az egészet tésztával befedjük, a megmaradt olvasztott vajat rálocsoljuk.

6. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 30 percen át kelesztjük. Ezután előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 percig sütjük. Még melegen deszkára borítjuk, nagyobb darabokra tépkedjük, tányérokon elosztjuk.

7. A borhabot (vagy vaníliahabot; receptjét lásd a Jó tanácsoknál) külön tálaljuk hozzá. Ehhez a bort a fűszerekkel fölforraljuk.

A cukrot a tojások sárgájával fehéredésig keverjük, a lisztet beledolgozzuk. A bort kevergetve rászűrjük, a tűzre téve – és továbbra is állandóan keverve – fölforraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik.

8. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a boros krémet még forrón beleforgatjuk. Azonnal tálaljuk, nehogy összeessen, ezért érdemes úgy időzíteni, hogy pontosan akkorra készüljön el, amikor az asztalra kerül.

Aranygaluska borhabbal recepthez fűződő történet, jótanács

A vaníliahabot a borhabhoz hasonlóan készítjük: 5 deci tejet egy félbehasított vaníliarúddal fölforralunk, a cukros-lisztes (esetleg vaníliás pudingporos) tojássárgájára szűrjük, fölfőzzük, a tojáshabot beleforgatjuk. A tészta szaggatásánál leeső részeket rétegezzük az aranygaluska közepébe, itt láthatók a legkevésbé, és amúgy is „egybekelnek” a kerekebb tésztadarabkákkal.Fontos, hogy a szaggatót minden kis tésztagömb kiszúrásakor újra mártsuk vajba, mert sütés után csak így válnak el egymástól.A borhabhoz a bort filteres forralt bor - fűszerkeverékkel vagy mézes kalács-fűszerkeverékkel is ízesíthetjük; ez esetben nem kell leszűrni semmit.

A leírásban szereplő Aranygaluska borhabbal recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (aranygaluska) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.