Karácsonyi gyümölcskenyér

Elkészítés módja
1. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, konyharuhába takarva szárazra törölgetjük.
2. A gyümölcsöket apró kockákra vagdaljuk.
3. Az összes gyümölcsöt összekeverjük, alufóliára terítjük, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 evőkanál liszttel, lazán összekeverjük, majd szűrőkanálban lerázzuk róluk a fölösleges lisztet.
4. Egy hasáb formájú, sima oldalfalú, 1,2 1 űrtartalmú gyümölcskenyérformát kibélelünk sütőpapírral (vagy kikenjük egy kevés zsiradékkal és megszórjuk liszttel).
5. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
6. A maradék lisztet elvegyítjük a sütőporral.
7. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval nem túl kemény habbá verjük.
8. A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját.
9. A masszához keverjük a hab 1/3-át, a többit kanalanként, a liszttel felváltva beledolgozzuk, végül hozzáadjuk a rumot és a szóró liszttel együtt a vágott gyümölcsöket.
10. A masszát a formába simítjuk és középső bordamagasságra állított rácson, kb. 50-60 percig sütjük (tűpróba!). 35 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta!
11. A teteje egy kissé majd megreped, de nem baj, ez a természete, de ha nagyon pirulna, betakarjuk alufóliával.
12. Kivesszük a kenyérkét a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni.
13. A sütőpapírral együtt kiemeljük a formából, lehántjuk róla a papírt és rácsra helyezve hagyjuk egészen kihűlni.
14. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, és vékony szeletekre vágva kínáljuk.
15. Alufóliába csomagolva sokáig eláll, az idő haladtával egyre finomabb lesz.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.