Karácsonyi bejgli, pozsonyi kifli

Elkészítés módja
1. Kimérem az anyagokat és átszitálom a lisztet. A tejet nem melegítem meg, mert hidegen használom majd. Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt.
2. A tej másik felébe belekeverem a tojássárgáját és a sót. A lisztet, a margarint, a porcukrot és az élesztős tejet egy nagy tálba teszem és jól begyúrom.
3. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta tökéletes állagú lesz. A tésztából 30 dkg-os darabokat készítek és 25 dkg-os tölteléket.
4. A darabokból 5 db tésztacipót formálok, amit egyesével, 22×28 cm-es téglalappá kinyújtok.
5. A megmaradt tésztából kifliket sütök. A pozsonyi kiflinél fontos a kimérés, és a darabolás is. Mivel egy kiflihez 4 dkg tészta és 3 dkg töltelék kell, ezért kimérek 40 dkg tésztát, és azt 10 egyenlő részre darabolom, formázom, majd megtöltöm.
6. A töltelékhez 60 dkg kristálycukrot 2 dl vízzel felforralok és 1 kg darált mákot, vagy darált diót leforrázok vele, majd citromhéjjal, vaníliás cukorral, mazsolával vagy akár mézzel ízesítem. A diós töltelékbe fahéjat is teszek. (Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen a tészta.)
7. Először a készre formázott bejglit, majd a pozsonyi kiflit amik már a sütőlemezen vannak, tojássárgájával vékonyan lekenem, és hűvös helyre rakom, hogy ne kezdjen el kelni.
8. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenem tojásfehérjével és melegebb helyre teszem, mert elkezdem keleszteni. (A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni.)
9. A sütés előtt megszurkálom és 160 C-on készre sütöm.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.