Flódni
Elkészítés módja
1. A tésztához a lisztet a margarinnal együtt elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a cukor, az összemorzsolt élesztő és a víz segítségével összegyúrjuk. Letakarjuk, majd legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
2. Ezt követően öt darab egyenlő részre osztjuk. Az egyiket egy lisztezett gyúrólapon körré nyújtjuk, majd ráfektetjük a tortakarikát, s ennek mentén vágjuk körbe a tésztát. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk: ebből lesz majd a torta oldala.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 10 perc alatt elősütjük. Ezt megismételjük egy másik lappal.
4. A máktöltelékhez való cukrot a vízzel együtt felforraljuk, majd belekeverjük a mákot.
5. Kikenünk egy szétszedhető tortaformát a maradék margarin segítségével. Egy kerekre nyújtott tésztalappal kibéleljük az alját. A legducibb cipót téglalap alakúra nyújtjuk, majd belülről a forma oldalához tapasztjuk.
6. A diótölteléket rásimítjuk egy vizes késsel, s ráfektetünk egy elősütött tésztakorongot. Erre kerül majd a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával borítunk be.
7. Az almatöltelékhez meghámozzuk a gyümölcsöt, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval együtt gyorsan összedolgozzuk. Mielőtt levet engedne, az előzőkre rétegezzük, majd ráfektetjük az utolsó tésztalapot is.
8. A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk, majd a tetejét felvert tojással lekenjük. 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óráig sütjük. Félidőben a tetejét letakarjuk egy alufólia segítségével.
9. Hagyjuk kihűlni, s csak másnap szeleteljük fel. Ekkor hintsük be a tetejét porcukorral.
Flódni recepthez fűződő történet, jótanács
Kiadósabb, ha a flódnit tortaforma helyett közepes tepsiben sütjük, majd azt követően kicsi szeletekre vágjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.