Flódni

Flódni recept
Hozzávalók
A tésztához:
•  60 dkg finomliszt
•  38 dkg sütőmargarin
•  1 kiskanál só
•  7-8 dkg kristálycukor
•  1 dkg élesztő
•  2 dl hideg víz
A nyújtáshoz:
•  finomliszt
A lekenéshez:
•  1 tojás
A máktöltelékhez:
•  40 dkg kristálycukor
•  2 dl víz
•  50 dkg őrölt mák
•  6-8 dkg mazsola
A diótöltelékhez:
•  40 dkg kristálycukor
•  2 dl víz
•  50 dkg őrölt dió
•  6-8 dkg mazsola
Az almatöltelékhez:
•  1.25 kg alma
•  30 dkg kristálycukor
•  5-6 dkg zsemlemorzsa
•  fél kiskanál
•  őrölt fahéj
•  1 citrom reszelt héja

Elkészítés módja

1. A tésztához a lisztet a margarinnal együtt elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a cukor, az összemorzsolt élesztő és a víz segítségével összegyúrjuk. Letakarjuk, majd legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. Ezt követően öt darab egyenlő részre osztjuk. Az egyiket egy lisztezett gyúrólapon körré nyújtjuk, majd ráfektetjük a tortakarikát, s ennek mentén vágjuk körbe a tésztát. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk: ebből lesz majd a torta oldala.

3. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 10 perc alatt elősütjük. Ezt megismételjük egy másik lappal.

4. A máktöltelékhez való cukrot a vízzel együtt felforraljuk, majd belekeverjük a mákot.

5. Kikenünk egy szétszedhető tortaformát a maradék margarin segítségével. Egy kerekre nyújtott tésztalappal kibéleljük az alját. A legducibb cipót téglalap alakúra nyújtjuk, majd belülről a forma oldalához tapasztjuk.

6. A diótölteléket rásimítjuk egy vizes késsel, s ráfektetünk egy elősütött tésztakorongot. Erre kerül majd a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával borítunk be.

7. Az almatöltelékhez meghámozzuk a gyümölcsöt, durvára reszeljük, majd a többi hozzávalóval együtt gyorsan összedolgozzuk. Mielőtt levet engedne, az előzőkre rétegezzük, majd ráfektetjük az utolsó tésztalapot is.

8. A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk, majd a tetejét felvert tojással lekenjük. 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óráig sütjük. Félidőben a tetejét letakarjuk egy alufólia segítségével.

9. Hagyjuk kihűlni, s csak másnap szeleteljük fel. Ekkor hintsük be a tetejét porcukorral.

Flódni recepthez fűződő történet, jótanács

Kiadósabb, ha a flódnit tortaforma helyett közepes tepsiben sütjük, majd azt követően kicsi szeletekre vágjuk.

A leírásban szereplő Flódni recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.