Kapros, palócos raguleves, pálinkával flambírozott marhahúsból

Elkészítés módja
1. A mangalica szalonnát csíkozzuk fel, majd a kisült zsírján az újhagymát rövid ideig pároljuk meg a zöldjével együtt, szépen felkarikázva.
2. A vöröshagymánál lényegesen lágyabb az íze és különösen levesekbe kitűnő, mert hamar szétfő.
3. Adjunk hozzá kevéske foghagymát, majd a csíkozott marhalábszárat.
4. Kicsit pirítsuk meg a húst is, majd locsoljunk rá birspálinkát.
5. Ezt azonnal gyújtsuk is meg, ha bográcsban főzzük szabad tűzön akkor vigyázni kell, mert akár magától is lángra kaphat.
6. Hosszabb pálcával gyújtsuk meg és néhány másodperc alatt kész is a flambírozás.
7. Közben félkarikára vágott répát készítsünk elő és rakjuk az üstbe párolódni.
8. Ezek után öntsük fel vízzel (lényegesen többel, mint ami ellepi).
9. Egy darabig még főzzük a húst (a többi hozzávaló sokkal gyorsabban megpuhul). Amíg fő, addig a krumplit vágjuk kisebb kockákra.
10. Rakjuk bele a paradicsompürét, valamint ízesítsük sóval, borssal illetve őrölt köménnyel is. Adjuk hozzá az őrölt pirospaprikát is. Friss vagy fagyasztott zöldbabot is rakhatunk bele.
11. Kis idő múltán, tegyük bele a krumplit, majd az apróra vágott friss kaprot, petrezselyemzöldet.
12. Ismét rakjunk a bográcsba vékony karikákra vágott újhagymát.
13. Ekkor tegyük hozzá a karikára vágott gyulai kolbászt is, de ne túl sokat.
14. Savanyúság (csalamádé) levéből is csorgassunk a bográcsba egy decinyit és kevés liszttel elkevert, valamint a főzőlével temperált tejfölös habarással, kicsit sűrítsük.
15. Tálaláskor snidlinggel szórjuk meg és frissen sült bucival tálaljuk.
Kapros, palócos raguleves, pálinkával flambírozott marhahúsból recepthez fűződő történet, jótanács
A Gyulai pálinkafesztiválon főztük üstben. A zsűri különdíjjal jutalmazta munkánkat. A mennyiségek 20 literes bográcsra értendőek. A flambírozásnál ügyeljünk arra, hogy ne öngyújtóval próbáljuk meggyújtani, mert biztos a szőrtelenítés!
Kíváló étel,hasonlót készítettem már,gratulálok!