Káposztás pogácsa

Elkészítés módja
1. A káposztát kitorzsázzuk, foltos leveleit lebontjuk, a fejet apróra reszeljük. Egy lábasban az olajon a 2 evőkanál cukrot világosbarnára karamellizáljuk, és az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megborsozzuk, a fele sóval ízesítjük. Nagy lángon, kevergetve kb. 20 perc alatt megpirítjuk.
2. Az élesztőt 1 mokkáskanálnyi cukorral ízesített kb. 1 deci langyos tejben megfuttatjuk. A lisztet a maradék sóval és a vajjal/zsírral elmorzsoljuk. A tojással, a langyos tejjel meg az élesztővel összegyúrjuk, még jobb, ha 2-3 percig dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 50 percen át kelesztjük.
3. Ezután meglisztezett gyúrólapon kb. 0,5 centi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. A pirított káposzta felét egyenletesen rászórjuk. A tésztát gondolatban négy részre osztjuk. Balról is, jobbról is egynegyedet a közepéig behajtunk, majd a tészták találkozásánál újra behajtjuk.
4. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, újra ellapítjuk. A maradék káposztával megszórjuk, majd az előző, úgynevezett dupla hajtást megismételjük. 10 percnyi pihentetés után még egyszer hajtogatjuk. 10 perc elteltével másfél ujjnyi vastagságúra lapítjuk, és egy 6-7 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
5. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük. Reszelt sajttal megszórjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 25 percig sütjük. Közben a szaggatásnál leeső tésztadarabkákat szintén tepsibe rakjuk – nem gyúrjuk össze, mert levelességét elveszíti –, és ugyanúgy sütjük, mint a pogácsát.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.