Juhtúróval töltött gombafejek és sült zöldségek, fűszeres túróval

Juhtúróval töltött gombafejek és sült zöldségek, fűszeres túróval recept
Hozzávalók
a juhtúróval töltött gombafejekhez:
•  12 darab közepes lehetőleg egyforma nagyságú csiperkegomba kalapja
• 
•  őrölt fekete bors
•  1 kiskanál morzsolt kakukkfű
•  50 dkg juhtúró
•  2 gerezd fokhagyma
•  3 evőkanál olaj (a nem vegetáriusoknak 12 vékony szelet húsos szalonna azaz sliced bacon)
a tálaláshoz:
•  áfonyalekvár
a sült zöldségekhez fűszeres túróval:
•  1 kg zsenge tök vagy csillagtök
•  cukkini vagy padlizsán is lehet (akár vegyesen is többféle zöldség)
•  2-3 evőkanál olaj
• 
•  őrölt fekete bors
a fűszeres túróhoz:
•  fél csokor kapor
•  2 gerezd fokhagyma
•  1-2 apró ecetes uborka
•  25 dkg tehéntúró (juhtúró is lehet)
•  2-3 evőkanál tejföl
• 
•  késhegynyi őrölt fekete bors

Elkészítés módja

1. A juhtúróval töltött gombafejekhez a gombakalapokat törölgessük le papírtörlővel. Ha mindenképpen meg kell mosni, mert nagyon koszos, akkor azt folyó víz alatt tegyük, mert ha beáztatjuk, úgy szívja magába a vizet, mint a szivacs. Leszárogatjuk. Körös-körül enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a belsejére pedig egy kevés kakukkfüvet is morzsolunk.

2. A juhtúrót a zúzott fokhagymával fűszerezzük, majd a gombafejek üregébe töltjük. Ezután egyenként megolajozott alufóliába csomagoljuk, illetve aki nem vegetárius, 1-1 vékony szelet szalonnával is körbetekerheti.

3. Amikor a rostély kellően forró, és a faszén gyengén parázslik alatta, a töltött gombafejeket üregükkel (töltelékükkel) felfelé rárakjuk. A gombafejek nagyságától és a parázs erősségétől függően 7-8 percig sütjük, majd megfordítjuk és további kb. 4 percig sütjük. Áfonyalekvárral tálaljuk.

4. A sült zöldségekhez fűszeres túróval először a fűszeres túrót készítjük el, amit a grillezést megelőző este is megtehetünk. Ehhez a megmosott kaprot és a megtisztított fokhagymát finomra, az ecetes uborkát apró kockákra vágjuk. A túrót villával összetörjük, majd a tejföllel, a kaporral, a fokhagymával és az uborkával összekeverjük. Megsózzuk – ezt juhtúró esetén nem kell! –, megborsozzuk, és letakarva betesszük a hűtőszekrénybe, hogy

az íze összeérjen.

5. A zsenge zöldséget megmossuk, szárazra töröljük, majd hámozás nélkül kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk – a zsenge magokat benne hagyhatjuk. Amikor a rostély kellően forró és a faszén közepesen erősen parázslik alatta, a zöldségeket olajjal megkenve rárakjuk és oldalanként kb. 2-2,5 percig sütjük. Közben enyhén megsózzuk, megborsozzuk, lecsöpögtetjük. A túrókrémet

a tányérján mindenki a saját kedve szerint keni a frissen sült zöldségre.

A leírásban szereplő Juhtúróval töltött gombafejek és sült zöldségek, fűszeres túróval recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (töltött gomba) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.