Hideg fogastekercs

Hideg fogastekercs recept
Hozzávalók
•  1 közepes vöröshagyma
•  1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér
• 
•  néhány szem fekete bors
•  fél citrom
•  2 babérlevél
•  2 kg fogas vagy süllő (lehet fagyasztott is)
•  1 dl fehérbor
•  2 dkg zselatinpor

Elkészítés módja

1. A hagymát meg a zöldséget megtisztítjuk, fölszeleteljük, és bő 1,5 liter vízben főzni kezdjük. 1 csapott evőkanál sóval, a borssal meg a citrommal ízesítjük, a babérlevéllel fűszerezzük.

2. A fogast közben megmossuk, deszkára fektetjük, és a pontyhoz hasonlóan filézzük (lásd a halászlé receptjénél). A hal-csontokat a bőrrel együtt a zöldséges lébe szórjuk.

3. A fogasfilét 6-8 egyforma szeletre vágjuk; ha a filék vastagok, akkor kissé ferdén, lapjában szeleteljük föl, hogy inkább hosszúkás, mint duci halszeleteket kapjunk. Egy alufólia lapot kiterítünk, amire ugyanakkora celofánt fektetünk. 2-3 evőkanál fehérborral meglocsoljuk, 1 evőkanálnyi zselatinnal meghintjük. Két halfilét hosszában, egymás mellé ráfektetünk.

4. Csipetnyit megsózzuk, 1-2 evőkanál fehérborral meglocsoljuk, fél evőkanálnyi zselatinnal meghintjük. Tetejére halfilét rakunk, ízesítjük, és így folytatjuk, amíg a hal el nem fogy. Ezután szorosan a fóliába csomagoljuk, zsineggel átkötjük.

5. A halalaplébe tesszük, és kis lángon – ügyelve arra, hogy a víz csak gyöngyözve forrjon – kb. 25 percig pároljuk. Ezután a léből kiemeljük, peremes tálcára tesszük és lepréseljük, vagyis súlyt teszünk rá. Legjobb, ha a tetejére egy vágódeszkát, arra pedig egy dobozos üdítőt vagy tejet fektetünk.

6. Amikor kihűlt, hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, majd a zsineget meg a fóliát eltávolítjuk róla. A haltekercset – miután kocsonyás levét hideg vízzel leöblítettük – fölszeleteljük. Tartármártással körül-öntve tálaljuk, de francia salátát is adhatunk hozzá.

Hideg fogastekercs recepthez fűződő történet, jótanács

A haltekercsből gyönyörű hidegtálat is készíthetünk: egy nagy tálra csíkban franciasalátát halmozunk, és a halszeleteket ráfektetjük. Fejes salátával, citrommal, kaviárral, kagylóval, esetleg töltött tojással díszítjük. Aki nem akar a filézéssel bíbelődni, vásároljon bőr nélküli halfilét; noha ez drágább, de jóval kevesebb a munka vele. A haltekercsek más, szálka és bőr nélküli halfiléből is
elkészíthetők, például harcsából, kecsegéből. Ha tonhalból készítjük, ahhoz több zselatin kell, mert vizesebb, lazább a húsa, mint az előbb említett halaké.

A leírásban szereplő Hideg fogastekercs recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (fogas) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.