Hideg eperkrémleves

Elkészítés módja
1. A vizet fölforraljuk. A citromot alaposan megmossuk, sárga héját vékonyan, a fehér bundája nélkül levágjuk, földaraboljuk, és egy teatojásba rakjuk a szegfűszeggel meg a több darabra tördelt fahéjjal együtt. A teatojást a vízbe tesszük, amit csipetnyit megsózunk, és 5 percig főzzük, hogy a fűszerek íze, aromája minél jobban kioldódhasson. Ezután kiemeljük a vízből.
2. A lisztet a tejföllel és a tejjel simára keverjük. Egy keveset a forró fűszeres léből belemerünk, simára keverjük, majd így öntjük a többi léhez. Kevergetve forraljuk 1-2 percig, majd enyhén sózzuk, a cukorral (édesítőszerrel) édesítjük.
3. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, a levesalapba rakjuk. Kis lángon 5 percig főzzük, a tűzről levéve merülőmixerrel pürésítjük, a citrom kifacsart levével, a borral és a konyakkal pikánsra ízesítjük, majd átszűrjük. Közben a leves betétjéül szolgáló epret megmossuk, lecsumázzuk, és vékony cikkekre vágva tálba rakjuk, a cukorral összeforgatjuk, de kerülhet rá citromlé és konyak is.
4. A levest jól behűtve levesescsészékbe merjük, a cukrozott epret (amin időközben szépen elolvadt a cukor) belerakjuk, végül tejszínhabbal „megkoronázzuk”. Díszítésképpen citrom- vagy mentalevelet tehetünk a tetejére.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.