Bakonyi halgombócleves

Bakonyi halgombócleves recept
Hozzávalók
•  50 dkg halcsont (pontyfarok vagy -fej)
•  1-1 kiskanál só és ételízesítő por
•  1 vöröshagyma
•  40 dkg csiperkegomba
•  2 paradicsom
•  1 húsos zöldpaprika
•  1 hegyes
•  erős paprika
•  4 evőkanál olaj
•  1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika
•  2 dl tejföl
•  1 púpozott evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet)
•  1 mokkáskanál csípős Piros Arany
a halgombóchoz:
•  30 dkg bőr nélküli és nagy szálkáktól mentes pontyfilé
•  2 evőkanál étkezési keményítő
•  1 mokkáskanál só
•  fél mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 kisebb csokor petrezselyem
•  1 tojásfehérje
a galuskához:
•  1 tojás csipetnyi só
•  4 evőkanál finomliszt

Elkészítés módja

1. A halcsontokat megmossuk, egy lábasba szórjuk, és kb. 1,6 liter vizet öntünk rá. Megsózzuk, az ételízesítőt beleszórjuk, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon 45 percig főzzük.

2. Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot meg a kétféle paprikát egycentis kockákra vágjuk. A hagymát az olajon, kis lángon megfonnyasztjuk. Először a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikát adjuk hozzá, de ekkor már nagy lángon pirítjuk. Újabb 3 perc elteltével kerül bele a paradicsom, majd 3 perc múlva meghintjük a pirospaprikával.

3. A tejfölt a liszttel meg 0,5 deci vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük, majd a leszűrt halalaplével fölöntjük, és 1-2 percig kevergetve forraljuk. A paprikakrémmel tüzesítjük.

4. Közben a gombócokhoz a pontyot ledaráljuk. Akkor gazdaságos, ha egy szelet kenyérrel kinyomjuk a végén, hogy ne maradjon hal a darálóban. Ezután a keményítőt beledolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.

5. A masszából nedves kézzel 16 kis gombócot formálunk, és a forrásban lévő levesbe rakva 4-5 percig főzzük. A galuskához a tojást egy kevés sóval, a liszttel meg néhány evőkanál vízzel összedolgozzuk, deszkára borítjuk, majd a levesbe mártott késsel a levesbe szaggatjuk. 2 percig főzzük, és a levest azonnal tálaljuk.

A leírásban szereplő Bakonyi halgombócleves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.