Bakonyi halgombócleves

Elkészítés módja
1. A halcsontokat megmossuk, egy lábasba szórjuk, és kb. 1,6 liter vizet öntünk rá. Megsózzuk, az ételízesítőt beleszórjuk, fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon 45 percig főzzük.
2. Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra, a gombát nem túl vékony szeletekre, a paradicsomot meg a kétféle paprikát egycentis kockákra vágjuk. A hagymát az olajon, kis lángon megfonnyasztjuk. Először a gombát, majd 2-3 percnyi pirítás után a paprikát adjuk hozzá, de ekkor már nagy lángon pirítjuk. Újabb 3 perc elteltével kerül bele a paradicsom, majd 3 perc múlva meghintjük a pirospaprikával.
3. A tejfölt a liszttel meg 0,5 deci vízzel simára keverjük, a gombát ezzel sűrítjük, majd a leszűrt halalaplével fölöntjük, és 1-2 percig kevergetve forraljuk. A paprikakrémmel tüzesítjük.
4. Közben a gombócokhoz a pontyot ledaráljuk. Akkor gazdaságos, ha egy szelet kenyérrel kinyomjuk a végén, hogy ne maradjon hal a darálóban. Ezután a keményítőt beledolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
5. A masszából nedves kézzel 16 kis gombócot formálunk, és a forrásban lévő levesbe rakva 4-5 percig főzzük. A galuskához a tojást egy kevés sóval, a liszttel meg néhány evőkanál vízzel összedolgozzuk, deszkára borítjuk, majd a levesbe mártott késsel a levesbe szaggatjuk. 2 percig főzzük, és a levest azonnal tálaljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.