Házi vajas-leveles tésztás sütemények

Házi vajas-leveles tésztás sütemények recept
Hozzávalók
A tésztához:
•  50 dkg liszt
•  50 dkg vaj
•  1/2 teáskanál só
•  1 teáskanál 20 %-os ecet
•  2.5 dl hideg víz
A krémhez (8 db francia krémes):
•  8 db tojás
•  15 dkg liszt
•  9 dl tej
•  3 csomag vaníliás cukor
•  23 dkg porcukor
•  5 dl habtejszín

Elkészítés módja

Először a vajas tömeget készítjük el:

1. 40 dkg vajat összegyúrunk 10 dkg liszttel, majd 2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, folpackba csomagoljuk és felhasználásig hideg helyre tesszük.

2. A hideg vízben feloldjuk a sót, hozzáadjuk az ecetet. A maradék lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a maradék vajjal, majd összedolgozzuk az ecetes sós vízzel. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől, szép sima felülete nem lesz. Cipóvá alakítjuk és fél órát pihentetjük.

3. A tésztát enyhén lisztezett felületen nagyobb téglalap formára nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajas téglatestet. Ráhajtjuk a tésztát úgy, hogy a tészta mindenütt fedje a lisztes vajat. A tésztát először lazán ütögetjük a sodrófával, majd fél centi vastagságú, szabályos téglalappá nyújtjuk.

4. Ezután hajtogatjuk. A jobb oldali tésztarész harmadot a középső részre hajtogatjuk, majd az így keletkezett kettős tésztarészre ráhajtjuk a bal oldali tésztarészt harmadot. Ez az úgynevezett egyszerű szimpla hajtogatás.

5. A tésztát elforgatjuk 90 fokos szögben, majd újra kinyújtjuk fél cm vastagságúra. Az így keletkezett téglalap jobb oldalát behajtjuk a közepéig, majd a bal oldalát is, végül a két részt egymásra hajtjuk. Ez az úgynevezett kettős, vagy dupla hajtogatás.

6. Ezután a tésztát nedves konyharuhával letakarva 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A hajtogatásokat még kétszer megismételjük, a pihentetési időkkel együtt. Ezután a készítendő étel jellegének megfelelően nyújtjuk, formázzuk és mindig nagyon forró 230-240 fokos sütőben sütjük. Felhasználhatjuk édes és sós rolók, krémesek, hasék, rétesek, húsok burkoló anyagának.

7. Ebből készíthetünk füstölt sajttal megszórt rudakat, virágokat, csokis-szilvalekváros papucskákat. (négylevelű lóherével is szaggattam, annak a tetejét mandulaforgáccsal szórtam meg)

8. A virág formához a tésztát kinyújtjuk és közepes szaggatóval kiszúrjuk, minden másodiknak a közepét egy kisebb formával kiszúrjuk. A teljes karikákat vízzel megkenjük és ráfektetjük a kiszúrt karikákat. Világosra sütjük, porcukorral meghintjük és a gyűrű közepét savanykás lekvárral megtöltjük. A papucskákat rombusz alakra vágjuk és 1 teáskanál tölteléket a közepére teszünk és a két szembe lévő oldalt egymásra hajtjuk. 1 csokoládés ízű pudingport 2 dl tejjel felfőzünk, kihűtünk és 3 evőkanál szilvalekvárral összekeverünk.

9. A krém elkészítéséhez először vízgőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukor 2/3 részével. A lisztet kevés tejjel, tojássárgájával simára keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk egy nagy lábasban és a kikevert tojássárgás masszát belecsurgatjuk, végül sűrűre felfőzzük. Ezután apránként szép lazán hozzákeverjük a tojásfehérjehabot. Az egyik tésztalapot egy magas falú tepsibe tesszük, ráöntjük a krémet, elsimítjuk és hagyjuk kihűlni. A tejszínt keményre verjük a krémre simítjuk. A felső lapot bevonjuk mázzal.

10. A mázhoz 20 dkg cukorból, kb. 5 dkg-ot lábasban megolvasztunk, karamellizáljuk, majd amikor már szép barna, hozzáadunk 15 evőkanál tejet, a tejben a kemény karamell elolvad.

11. Ezután hozzáadjuk a maradék cukrot, és addig főzzük, amíg el nem olvad a cukor. Mikor sűrűsödni kezd, levesszük a tűzhelyről, hozzákeverünk 7 dkg margarint, és géppel jól összedolgozzuk, végül gyorsan a másik tésztalap hátuljára simítjuk. (Itt egy kicsit igyekezni kell, mert ahogy hűl, úgy kezd keményedni a máz, és már nem lesz kenhető)

12. A mázas lapot száradás után felkockázzuk, így tesszük a tésztára, és lehűtés után vizes késsel felszeleteljük.

A leírásban szereplő Házi vajas-leveles tésztás sütemények recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leveles tészta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Házi vajas-leveles tésztás sütemények recept - 4 hozzászólás

  1. Vassné Edit
    Vassné Edit #8510 2014. 01. 06. 20:10 Válasz

    Köszönöm Manócska.
    Jó sok munkával járt.
    Sokáig eláll,ha el nem fogy.
    Üdv:Edit.

  2. manócska
    manócska #8507 2014. 01. 06. 18:41 Válasz

    Gratulálok, nagyon szépek:)

  3. Vassné Edit
    Vassné Edit #8452 2013. 12. 31. 10:08 Válasz

    Köszönöm szépen.
    Boldog Új évet kívánok:Edit.

  4. dugódani
    dugódani #8451 2013. 12. 31. 09:42 Válasz

    A receptre ránézve macerásnak tűnik, de olvasva a végére érve majd a képeket nézve MEGKÍVÁNTAM.
    Ha nem most azonnal de sort fogok keríteni az elkészítésére. Nagyon gusztusos és Gratulálok hozzá!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Házi vajas-leveles tésztás sütemények recept - 4 hozzászólás

  1. Vassné Edit
    Vassné Edit #8510 2014. 01. 06. 20:10 Válasz

    Köszönöm Manócska.
    Jó sok munkával járt.
    Sokáig eláll,ha el nem fogy.
    Üdv:Edit.

  2. manócska
    manócska #8507 2014. 01. 06. 18:41 Válasz

    Gratulálok, nagyon szépek:)

  3. Vassné Edit
    Vassné Edit #8452 2013. 12. 31. 10:08 Válasz

    Köszönöm szépen.
    Boldog Új évet kívánok:Edit.

  4. dugódani
    dugódani #8451 2013. 12. 31. 09:42 Válasz

    A receptre ránézve macerásnak tűnik, de olvasva a végére érve majd a képeket nézve MEGKÍVÁNTAM.
    Ha nem most azonnal de sort fogok keríteni az elkészítésére. Nagyon gusztusos és Gratulálok hozzá!

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.