Házi pácolt lazac
Elkészítés módja
1. A lazacfilét megmossuk, tiszta konyharuhán leszárogatjuk, és bőrös oldalával lefelé vágódeszkára fektetjük. Óvatosan megtapogatjuk, ha lenne benne szálka, azt halszálka-csipesszel vagy hegyes fogóval kihúzzuk belőle. A hasa alját vékonyan, és az esetlegesen rajta maradt uszonyokat levágjuk. A filé nagyjából közepén fut az úgynevezett úszóvonal, ami egy vékony inas fehér rész, ezt is ki kell venni a filéből. Ehhez kiskéssel óvatosan mindkét oldalról az inas rész mellett végig és egy kicsit alávágunk, azután kihúzzuk a filéből.
2. A pácoláshoz való cukrot a sóval összekeverjük. A jól megmosott narancs héját a fehér rész nélkül belereszeljük, és hozzáadjuk a kissé durvára tört koriandert is. A lazac húsos oldalát szinte légmentesen betapasztjuk vele. Letakarva, hűtőszekrényben érleljük egy éjszakán át.(8-10 óra)
3. Ezután egy kés fokával lekapargatjuk róla a megmaradt sós bevonatot, majd a filét hideg víz alatt kissé lemossuk, papírtörlővel szárazra töröljük. Ekkor narancslevet facsarunk rá, a fölaprított kaporral meghintjük, és letakarva újabb kb. 6 órára visszatesszük a hűtőbe, hogy a lazac húsa a narancslevet és a kapor zamatát magába szívhassa.
4. Tálaláskor a lazacot vágódeszkára tesszük, és egy vékony, lehetőleg hosszú pengéjű késsel, kissé lapjában, több apró húzással a farok résznél kezdve vékony szeleteket vágunk belőle a bőre nélkül, de mindig csak annyit, amennyi el is fogy. Tányérra teszünk belőle néhány szeletet, egy kevés készen kapható salátakeverék és néhány narancsfilé társaságában. Egy kevés olívaolajat és citromlevet nagyjából 1/1 arányban összekeverünk, és ha teljesen sima a salátára locsoljuk. A mézet és a mustárt összekeverjük, egy keveset a lazac mellé kanalazunk belőle, és ne feledkezzünk meg a barna kenyérből készült forró pirítósról, és az ehhez való vajról sem.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.