Haltepertő

Elkészítés módja
1. A ponytyfilét amennyire csak lehet kiszálkázzuk, azaz csipesszel a nagyobb szálkáit kihúzzuk. Ezután a halhúst 3 centis kockákra vágjuk, kissé megsózzuk és a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával meg az olajjal bedörzsöljük. A halat letakarjuk és hűtőszekrényben 2-3 órát – de még jobb, ha egész éjjel – pácoljuk.
2. A tojást a tejföllel, a sajttal meg annyi liszttel, hogy sűrű masszát kapjunk, összekeverjük; csipetnyit megsózzuk. A pácolt pontyot a tejfölös masszába forgatjuk, majd bő, közepesen forró olajban kb.8 perc alatt ropogós pirosra sütjük. Akkor jó ha az esetlegesen benne maradt kisebb szálkák is átsülnek, tehát ez az az eset amikor inkább szárítsuk ki egy kicsit, de jól süljön át. Végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük.
3. Melegen párolt rizs meg tejszínes gombamártás illik hozzá, hidegen pedig puha kenyérrel kínáljuk, mint a hagyományos töpörtyűt
Kedves Sanyi52.
Átlagos halméret esetén érvényes az állítása. Ellenben minél nagyobb egy hal, annál zsírosabb is, így több húsos rész is bekerülhet a tepertőnek szántak közé, és akkor már javallott a filézés.
Az igazi haltepertőt nem kell előtte szálkázni! Az a hal hasánál levő zsíros részből készül! /Frank Sándortól/