Halászlé alaplé nélkül

Elkészítés módja
1. A pontyot megtisztítjuk, ha van benne haltej vagy ikra, azt félretesszük. Fejét levágjuk, megtisztítjuk, méregfogát kiszedjük. A hal törzsét kétféleképp készíthetjük elő. Az egyik mód, amikor jó ujjnyi vastagon felszeleteljük, az így kapott patkó alakú szeleteket besózzuk (1 csapott evőkanálnyi só indításnak elég), és legalább 1 órára félrerakjuk. A másik, amikor a törzset kifilézzük. (Az, hogy a filékről lehúzzuk-e a bőrt vagy sem, ízlés kérdése.) A kifilézett törzset bőrös oldalával lefelé a vágódeszkára rakjuk (ha nincs rajta a bőre, akkor is így fordítjuk le), 2-3 milliméterenként mélyen beirdaljuk, majd közepes szeletekre vágjuk. Besózzuk, 1 órára félrerakjuk.
2. Egy nagy fazékba vagy bográcsba rakjuk a halfejet és -farkat, illetve ha filéztük a halat, akkor a gerinc-csontját is. A megtisztított, apróra vágott hagymával ízesítjük, kb. 2 liter vízzel fölöntjük. A paprikát, a para-dicsomot és a cseresznyepaprikát egészben, a fokhagymát pedig összezúzva adjuk hozzá. Amikor a lé felforrt, pontosabban pár perc elteltével, amikor már a habját is elfőtte, a pirospaprikával megszórjuk, és erős tűzön kb. 25 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a besózott haldarabokat, 15-20 percig főzzük, de már kisebb lánggal, nehogy a hal szétfőjön. A végén megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk (általában 1 jó kiskanálnyit még kíván). Tálaláskor a halszeleteket (halpatkókat) tányé-rokba szedjük, a levest rászűrjük.
3. Ez egy alaprecept, ám minden mesterszakácsnak, horgásznak van valami kis saját fortélya, amitől igazán egyedivé és utánozhatatlanul finommá válik az általa főzött leves. Íme egy kis ízelítő:
– A leggyakoribb, amikor másféle – kizárólag édesvízi – hal is belekerül, ehhez a mennyiséghez nagyjából 0,5 kilónyi. A kevésbé értékesek, mint például a kárász és a törpeharcsa a hal levét „erősítik”, ezeket a ponty fejével, farkával egy időben tesszük fel főni. Az értékesebbek, mint például a kecsege vagy a harcsa csontjai szintén a levest ízesítik, de húsukat ugyanúgy besózzuk, mint a pontyot. Azzal együtt is kerül majd először a levesalapba, azután a tányérokba.– Készülhet úgy is, hogy a finomra vágott hagymát a halcsontokkal együtt egy kevés olajon vagy zsíron megpirítjuk, pirospaprikával meghintjük, ezután engedjük fel vízzel, megfűszerezzük, majd 20 percnyi főzés után belerakjuk a halszeleteket is.– Ízesítésképpen 1 kiskanálnyi sűrített paradicsomot és/vagy 0,5 deci vörösbort is adhatunk hozzá, ez többek szerint megakadályozza azt is, hogy a halhús szétessen.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.