Halászlé alaplé nélkül

Halászlé alaplé nélkül recept
Hozzávalók
•  1 kis ponty (kb. 1.2 kg)
• 
•  1 nagy vöröshagyma
•  1-1 zöldpaprika és paradicsom
•  1-2 cseresznyepaprika (lehet Erős Pista is)
•  1 gerezd fokhagyma
•  2-3 evőkanál jóféle pirospaprika

Elkészítés módja

1. A pontyot megtisztítjuk, ha van benne haltej vagy ikra, azt félretesszük. Fejét levágjuk, megtisztítjuk, méregfogát kiszedjük. A hal törzsét kétféleképp készíthetjük elő. Az egyik mód, amikor jó ujjnyi vastagon felszeleteljük, az így kapott patkó alakú szeleteket besózzuk (1 csapott evőkanálnyi só indításnak elég), és legalább 1 órára félrerakjuk. A másik, amikor a törzset kifilézzük. (Az, hogy a filékről lehúzzuk-e a bőrt vagy sem, ízlés kérdése.) A kifilézett törzset bőrös oldalával lefelé a vágódeszkára rakjuk (ha nincs rajta a bőre, akkor is így fordítjuk le), 2-3 milliméterenként mélyen beirdaljuk, majd közepes szeletekre vágjuk. Besózzuk, 1 órára félrerakjuk.

2. Egy nagy fazékba vagy bográcsba rakjuk a halfejet és -farkat, illetve ha filéztük a halat, akkor a gerinc-csontját is. A megtisztított, apróra vágott hagymával ízesítjük, kb. 2 liter vízzel fölöntjük. A paprikát, a para-dicsomot és a cseresznyepaprikát egészben, a fokhagymát pedig összezúzva adjuk hozzá. Amikor a lé felforrt, pontosabban pár perc elteltével, amikor már a habját is elfőtte, a pirospaprikával megszórjuk, és erős tűzön kb. 25 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a besózott haldarabokat, 15-20 percig főzzük, de már kisebb lánggal, nehogy a hal szétfőjön. A végén megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk (általában 1 jó kiskanálnyit még kíván). Tálaláskor a halszeleteket (halpatkókat) tányé-rokba szedjük, a levest rászűrjük.

3. Ez egy alaprecept, ám minden mesterszakácsnak, horgásznak van valami kis saját fortélya, amitől igazán egyedivé és utánozhatatlanul finommá válik az általa főzött leves. Íme egy kis ízelítő:

– A leggyakoribb, amikor másféle – kizárólag édesvízi – hal is belekerül, ehhez a mennyiséghez nagyjából 0,5 kilónyi. A kevésbé értékesek, mint például a kárász és a törpeharcsa a hal levét „erősítik”, ezeket a ponty fejével, farkával egy időben tesszük fel főni. Az értékesebbek, mint például a kecsege vagy a harcsa csontjai szintén a levest ízesítik, de húsukat ugyanúgy besózzuk, mint a pontyot. Azzal együtt is kerül majd először a levesalapba, azután a tányérokba.– Készülhet úgy is, hogy a finomra vágott hagymát a halcsontokkal együtt egy kevés olajon vagy zsíron megpirítjuk, pirospaprikával meghintjük, ezután engedjük fel vízzel, megfűszerezzük, majd 20 percnyi főzés után belerakjuk a halszeleteket is.– Ízesítésképpen 1 kiskanálnyi sűrített paradicsomot és/vagy 0,5 deci vörösbort is adhatunk hozzá, ez többek szerint megakadályozza azt is, hogy a halhús szétessen.

A leírásban szereplő Halászlé alaplé nélkül recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (halászlé) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.