Gundel-saláta

Elkészítés módja
1. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A gombát vékonyan fölszeleteljük, az olívaolajon puhára pároljuk (pirítani nem kell), majd a tűzről lehúzzuk. A babot kétcentis darabokra vágjuk és enyhén sós, pár csepp citromlével ízesített vízben puhára főzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk.
2. A paradicsomok szárát kimetsszük, húsukat csíkokra vágjuk, akárcsak a kicsumázott paprikát. Utóbbit le is forrázzuk, majd leszűrjük. A lecsöpögtetett spárgát földaraboljuk. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, csíkokra metéljük. A kígyóuborkát vékonyan fölszeleteljük.
3. Az olívás gombát az ecettel, a maradék citrom kifacsart levével és a porcukorral ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, a ketchupot hozzáadjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, végül az előkészített zöldségeket is beleforgatjuk.
Gundel-saláta recepthez fűződő történet, jótanács
Az egyik legnagyobb múltú és létszámú honi vendéglős család története mesébe illő. Gundel
János 13 évesen Németországból települt Magyarországra, majd egy rokonánál pikolófiúként kezdett el dolgozni. 18 évesen már főpincér volt, később pedig bérlője vagy tulajdonosa lett néhány híres étteremnek (Bécsi Sörház, Virágbokor vendéglő) és szállodának (Erzsébet Királyné Szálloda, István Főherceg Szálloda). Fia, Gundel Károly folytatta a vendéglős szakmát: 1910-től a Gundel étterem üzemeltetője lett, sőt, több konyhával kapcsolatos könyvet is írt. A számtalan általa kreált receptből ez a saláta csak egy kis ízelítő.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.