Cheviche (mexikói halsaláta)
Elkészítés módja
1. A fogasfilék bőrét lefejtjük (még jobb, ha már így vásároljuk), és az esetleg benne maradt szálkákat is kiszedjük. Ezután a halat megmossuk, a nedvességet leitatjuk róla, majd egy tiszta deszkán egycentis kockákra vágjuk. Még tisztábban tudunk dolgozni – ami ez esetben különösen fontos –, ha a vágódeszkát zsírpapírral lefedjük.
2. A citromok levét kipréseljük, a haldarabokra szűrjük, kissé megsózzuk és a halat 15 percig pácoljuk benne. Közben néha belekeverünk, hogy a hal mindenhol kifehéredjen. Ezalatt elkészítjük az öntetet.
3. A paradicsomok héját lehúzzuk (ehhez, ha kell, le is forrázzuk), szárukat kimetsszük, majd félbehasítjuk, és a magokat kikaparva húsukat apró kockákra vágjuk.
4. A paprikákat kicsumázzuk, héjukat lefejtjük, és a csöveket finomra aprítjuk. Az olajbogyót, a megtisztított vöröshagymát és a petrezselymet ugyancsak fölaprítjuk.
5. A pácolt halat lecsöpögtetjük (a citromlé teljesen átjárta, olyan mintha pároltuk volna, tehát nem főztük, mégsem nyers); az összevágott hozzávalókkal, a ketchuppal, az olívaolajjal összekeverjük, Worcesterrel ízesítjük, origanóval fűszerezzük, végül ha kell, csipetnyit megsózzuk.
6. Frissentartó fóliával letakarva, hűtőszekrényben 24 órán át pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor sós kekszet kínálunk hozzá.
Cheviche (mexikói halsaláta) recepthez fűződő történet, jótanács
Ez a fogás kicsit költséges, de nagyszerű ünnepi előétel. Előnye, hogy előre elkészíthető, és hűtőszekrényben 3-4 napig is eláll. Dél-Amerika-szerte egy olyan tengeri halból készül ez a fogás, aminek ízére a fogasé emlékeztet. Más halból nem jó.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.