Gombával töltött burgonyagombóc, tejszínes mártásban
Elkészítés módja
1. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, felkockázzuk és burgonyaprésen áttörjük.
2. Amíg hűl a burgonya, elkészítjük a tölteléket.
3. Kevés olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk az aprított gombát, a petrezselymet, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és készre pároljuk.
4. A kihűlt a burgonyához hozzákeverjük az egész tojást, a sárgáját, a lisztet és a grízt, majd sóval, borssal ízesítjük.
5. Egy 30-35 cm nagyságú rudat sodrunk és 15 darabra vágjuk.
6. A feldarabolt burgonyás tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán megnyomogatjuk, úgy, hogy kb. egy teáskanálnyi tölteléket el tudjunk helyezni a közepén, majd gombócokat formázunk belőlük.
7. Forrásban lévő sós vízben a gombócokat kb. 20 perc alatt gyöngyöztetve készre főzzük.
8. A gombából megmaradt szafthoz adjuk a tejszínt, a fűszerpaprikát, a fokhagymát és sóval, borssal ízesítjük.
9. Kevés liszttel besűrítjük és összeforraljuk.
10. Tálaláskor a gombócokra csorgatjuk.
Pl. sajt? Az a másik gyengém... :D
:))) Próbáld ki, remélem Neked is fog ízleni. Legközelebb vmi másfajta mártással fogom kipróbálni. A lehetőségek végtelenek......
Na, ezt most izibe' "felírom" az elkészítendők közé! ;)