Gombás ponty tejfölben sütve

Gombás ponty tejfölben sütve recept
Hozzávalók
•  1 nagy ponty (kb. 2 kg-os)
• 
•  1 vöröshagyma
•  5 dkg vaj
•  1.5 dl száraz fehérbor
•  25 dkg csiperkegomba
•  őrölt fekete bors
•  fél citrom leve
•  1 evőkanál finomliszt
•  4 dl tejföl
•  2 tojássárgája
•  fél csokor petrezselyem

Elkészítés módja

1. A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk és vágódeszkára fektetjük. Fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük. Az összes halcsontot – miután a fejből a méregfogat is kiszedtük – kis lábasba rakjuk. Kissé megsózzuk, a lehéjazott, finomra aprított hagymát rászórjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ujjnyira ellepje. Nagy lángon fölforraljuk, és kis lángon 40-45 percig főzzük.

2. A halfiléket sűrűn beirdaljuk, vagyis a halhúst kb. 3 milliméterenként egészen a bőréig bevágjuk, enyhén megsózzuk. Egy tepsit kivajazunk, a filéket belefektetjük.

3. A bort ráöntjük, 1,5-2 deci halalaplevet rászűrünk (nem baj, ha nem telt le a 45 perc), és megva-jazott alufóliával letakarjuk. Köze-pesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig sütjük.

4. Közben a gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék fölolvasztott vajon kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük. Ezután a liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, a tejföllel fölöntjük. A hal párolólevéből annyit szűrünk rá, hogy mártás sűrűségű legyen, 2-3 percig forraljuk, majd a tűzről levéve a tojások sárgáját és a fölaprított petrezselymet is beleforgatjuk. A félig puha halra kenjük, majd a sütőbe visszatolva, de már fedetlenül még 10-15 percig sütjük. Rizibizi illik hozzá köretnek. A maradék alaplevet leszűrjük, lefagyasztjuk.

Gombás ponty tejfölben sütve recepthez fűződő történet, jótanács

Ponty helyett másféle hallal is készíthetjük, sőt, a szálkamentes halfilék a legalkalmasabbak hozzá, például a harcsa, a fogas és a tengeri hal. Ilyenkor külön vásároljunk halcsontot az alaplébe.

A leírásban szereplő Gombás ponty tejfölben sütve recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (ponty) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.