Gombás ponty tejfölben sütve
Elkészítés módja
1. A pontyot lepikkelyezzük, megmossuk és vágódeszkára fektetjük. Fejét, farkát levágjuk, törzsét kifilézzük. Az összes halcsontot – miután a fejből a méregfogat is kiszedtük – kis lábasba rakjuk. Kissé megsózzuk, a lehéjazott, finomra aprított hagymát rászórjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ujjnyira ellepje. Nagy lángon fölforraljuk, és kis lángon 40-45 percig főzzük.
2. A halfiléket sűrűn beirdaljuk, vagyis a halhúst kb. 3 milliméterenként egészen a bőréig bevágjuk, enyhén megsózzuk. Egy tepsit kivajazunk, a filéket belefektetjük.
3. A bort ráöntjük, 1,5-2 deci halalaplevet rászűrünk (nem baj, ha nem telt le a 45 perc), és megva-jazott alufóliával letakarjuk. Köze-pesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig sütjük.
4. Közben a gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a maradék fölolvasztott vajon kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levével ízesítjük. Ezután a liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, a tejföllel fölöntjük. A hal párolólevéből annyit szűrünk rá, hogy mártás sűrűségű legyen, 2-3 percig forraljuk, majd a tűzről levéve a tojások sárgáját és a fölaprított petrezselymet is beleforgatjuk. A félig puha halra kenjük, majd a sütőbe visszatolva, de már fedetlenül még 10-15 percig sütjük. Rizibizi illik hozzá köretnek. A maradék alaplevet leszűrjük, lefagyasztjuk.
Gombás ponty tejfölben sütve recepthez fűződő történet, jótanács
Ponty helyett másféle hallal is készíthetjük, sőt, a szálkamentes halfilék a legalkalmasabbak hozzá, például a harcsa, a fogas és a tengeri hal. Ilyenkor külön vásároljunk halcsontot az alaplébe.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.