Harcsafilé főszakács kedvére

Elkészítés módja
1. A körethez való burgonyát és hagymát megtisztítjuk, majd cikkekre vágjuk, a vajjal, a sóval, a borssal meg a kakukkfűvel összekeverjük. Egyenletesen tepsibe vagy az előírás szerint beáztatott cseréptálba rakjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) lefedve (lefóliázva) kb. 50 percig sütjük. Közben többször belekeverünk.
2. A harcsafiléket bőrös oldalukkal lefelé vágódeszkára fektetjük. Elvékonyodó oldalánál a halhús és a bőr közé vágunk, így a bőr végét szabad kezünkkel leszoríthatjuk. A kést továbbra is kissé lapjában végighúzzuk a hal vastagabbik oldala felé. Ezzel a művelettel már le is fejtettük a filékről a bőrt.
3. Általában a vastagabbik oldalán marad benne szálka, ezt éles kiskéssel levágjuk. A biztonság kedvéért ujjainkkal tapogassuk körbe a filét, ha lenne még benne szálka, csipesszel kiszedhetjük.
4. Az így előkészített szeletek dundibb felét lapjában, hosszában bevágjuk és kihajtjuk, hogy egyforma vastag filéket kapjunk. A sóval – 1 mokkáskanálnyit félretéve – mindkét oldalukat behintjük, félretesszük. A jól megmosott citrom héját lereszeljük, a zúzott fokhagymával, a finomra vágott petrezselyemmel, a zsemlemorzsával és a tejszínnel összedolgozzuk, a maradék sóval ízesítjük.
5. Egy csíkban a filék közepére halmozzuk, a halhúst mindkét oldalról ráhajtjuk. Ezután
mindegyiket 2 vagy 3 szalonnaszelettel körbetekerjük és a köretre fektetjük.6. A sütőbe visszatolva, változatlan lánggal, de már fedetlenül további 20-25 percig sütjük. A halat felszeletelve tálaljuk, a hagymás burgonyával egyetemben.
Harcsafilé főszakács kedvére recepthez fűződő történet, jótanács
Harcsa helyett másféle szálka és bőr nélküli halfilével is készíthetjük, lehet például fogas, tengeri hal.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.