Göcseji pulykaleves

Göcseji pulykaleves recept
Hozzávalók
•  1 pulykacomb
•  1 pulykaszárny
•  1 pulykagerinc
• 
•  4 sárgarépa
•  3 petrezselyemgyökér
•  fél zeller
•  fél karalábé
•  1 vöröshagyma
•  néhány szem fekete bors
•  2-3 ágacska friss vagy 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
•  1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
•  kb. 20 dkg fagyasztott zöldborsó (idényben friss)
•  20 dkg csiperkegomba
a májgombóchoz:
•  negyed csokor petrezselyem
•  fél fej vöröshagyma vagy 1 kiskanál vöröshagymakrém
•  1 evőkanál (3 dkg) zsír vagy 3 evőkanál olaj
•  15 dkg pulykamáj (lehet csirke- vagy sertésmáj is)
•  1 zsemle
•  1 tojás
•  kb. 2-2 evőkanál finomliszt és zsemlemorzsa
• 
•  őrölt fekete bors
•  1 mokkáskanál majoránna
az almamártáshoz:
•  4 alma
•  3 evőkanál kristálycukor
•  egy darabka fahéj
•  2-3 szegfűszeg
•  fél citrom leve
•  késhegynyi só
•  5 dkg vaj
•  2 evőkanál finomliszt
•  2 dl tej
•  3-3 evőkanál tejföl főzőtejszín és fehérbor

Elkészítés módja

1. A pulykacombot a forgónál kettévágjuk. Az alsócomb alsó vékony részét ujjnyi magasságban kiskéssel körbevágjuk, így láthatóvá válnak a benne lévő inak, amiket harapófogóval kihúzunk belőle. Jól megmossuk a szárnnyal meg a gerinccel együtt, és mindet egy fazékba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi három ujjnyira ellepi. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és a tetején keletkező szürkés habot folyamatosan leszedjük róla. Megsózzuk, - kezdésképpen 1 csapott evőkanálnyi szórjunk bele -, kis rést hagyva lefödjük, és főzni kezdjük.

2. A zöldségeket megtisztítjuk, félbe vagy negyedekbe vágva a húsokhoz adjuk, és belerakjuk a petrezselyem összekötözött szárát, ha van, 1 ág zellerzöldet is. A hagymát héjastól, jól megmosva tesszük hozzá. A borssal és a kakukkfűvel fűszerezzük, a Piros Arannyal ízesítjük, és kis lángon, gyöngyöző forralással kb. 2,5 órán át főzzük, ezalatt a hús biztosan megpuhul. Nagyjából 20 perccel azelőtt, hogy elkészülne, belefőzzük a borsót és a fölszeletelt gombát is. Ha kell, ekkor utánasózzuk.

3. Amíg a leves fő, bekeverjük a májgombóc masszáját. A petrezselymet és a hagymát finomra vágjuk, majd a zsíron vagy olajon kevergetve megfonnyasztjuk. Ha hagymakrémmel készül, akkor azt elég éppen csak fél percig pirítani. Hűlni hagyjuk. A májat ledaráljuk. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, a májhoz daráljuk. A végét 1 kisebb szelet kenyérrel nyomjuk ki, mert az egész zsemle kell a májas keverékbe. A tojást beleütjük, a lisztet és a morzsát hozzárakjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük. Alaposan összedolgozzuk, félretesszük.

4. A levesben főtt puha húst almamártással tálaljuk majd, most van idő rá, hogy kényelmesen megfőzzük. A mártáshoz az almát meghámozzuk, félbevágva magházát kivájjuk, húsát 2 centis kockákra vágjuk. Egy kisebb lábasba rakjuk, 4 deci vizet öntünk rá, megcukrozzuk, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük. Egy kevés citromlével és sóval ízesítjük, lefödve kb. 5 perc alatt puhára főzzük. Közben a vajat egy kis lábasban fölolvasztjuk, és a lisztet kevergetve megfuttatjuk rajta, de megpirítani nem szabad. A tejet ráöntjük, kevergetve sűrűre főzzük, majd rászűrjük a puha alma főzőlevét is. Habverővel kevergetve mártás sűrűségűre főzzük, közben a tejföllel, a tejszínnel és a borral ízesítjük. Ha kész, fahéj és szegfűszeg nélkül hozzákeverjük a puha almát is.

5. Amikor a leves kész, 2 merőkanálnyit egy kisebb lábasba szűrünk belőle, és fölforraljuk. A májas masszából kisebb gombócokat formálunk, és a levesben, kis lángon kb. 15 percig főzzük. Praktikus először csak egy gombócot megfőzni, mert ha túl lágy lenne, egy kevés morzsát keverhetünk még hozzá, nehogy szétfőjön.

6. A többi levest egy tiszta konyharuhán vagy gézvásznon átszűrjük. A répát és a gyökeret (lehet a zellert és a karalábét is) fölszeleteljük, a gombával és a borsóval együtt leveses tányérokba rakjuk, és a forró levest rámerjük. A puha húst főfogásként, a leves után, a megforrósított almamártás kíséretében tálaljuk.

A leírásban szereplő Göcseji pulykaleves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.