Göcseji pulykaleves
Elkészítés módja
1. A pulykacombot a forgónál kettévágjuk. Az alsócomb alsó vékony részét ujjnyi magasságban kiskéssel körbevágjuk, így láthatóvá válnak a benne lévő inak, amiket harapófogóval kihúzunk belőle. Jól megmossuk a szárnnyal meg a gerinccel együtt, és mindet egy fazékba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi három ujjnyira ellepi. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és a tetején keletkező szürkés habot folyamatosan leszedjük róla. Megsózzuk, - kezdésképpen 1 csapott evőkanálnyi szórjunk bele -, kis rést hagyva lefödjük, és főzni kezdjük.
2. A zöldségeket megtisztítjuk, félbe vagy negyedekbe vágva a húsokhoz adjuk, és belerakjuk a petrezselyem összekötözött szárát, ha van, 1 ág zellerzöldet is. A hagymát héjastól, jól megmosva tesszük hozzá. A borssal és a kakukkfűvel fűszerezzük, a Piros Arannyal ízesítjük, és kis lángon, gyöngyöző forralással kb. 2,5 órán át főzzük, ezalatt a hús biztosan megpuhul. Nagyjából 20 perccel azelőtt, hogy elkészülne, belefőzzük a borsót és a fölszeletelt gombát is. Ha kell, ekkor utánasózzuk.
3. Amíg a leves fő, bekeverjük a májgombóc masszáját. A petrezselymet és a hagymát finomra vágjuk, majd a zsíron vagy olajon kevergetve megfonnyasztjuk. Ha hagymakrémmel készül, akkor azt elég éppen csak fél percig pirítani. Hűlni hagyjuk. A májat ledaráljuk. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, a májhoz daráljuk. A végét 1 kisebb szelet kenyérrel nyomjuk ki, mert az egész zsemle kell a májas keverékbe. A tojást beleütjük, a lisztet és a morzsát hozzárakjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük. Alaposan összedolgozzuk, félretesszük.
4. A levesben főtt puha húst almamártással tálaljuk majd, most van idő rá, hogy kényelmesen megfőzzük. A mártáshoz az almát meghámozzuk, félbevágva magházát kivájjuk, húsát 2 centis kockákra vágjuk. Egy kisebb lábasba rakjuk, 4 deci vizet öntünk rá, megcukrozzuk, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük. Egy kevés citromlével és sóval ízesítjük, lefödve kb. 5 perc alatt puhára főzzük. Közben a vajat egy kis lábasban fölolvasztjuk, és a lisztet kevergetve megfuttatjuk rajta, de megpirítani nem szabad. A tejet ráöntjük, kevergetve sűrűre főzzük, majd rászűrjük a puha alma főzőlevét is. Habverővel kevergetve mártás sűrűségűre főzzük, közben a tejföllel, a tejszínnel és a borral ízesítjük. Ha kész, fahéj és szegfűszeg nélkül hozzákeverjük a puha almát is.
5. Amikor a leves kész, 2 merőkanálnyit egy kisebb lábasba szűrünk belőle, és fölforraljuk. A májas masszából kisebb gombócokat formálunk, és a levesben, kis lángon kb. 15 percig főzzük. Praktikus először csak egy gombócot megfőzni, mert ha túl lágy lenne, egy kevés morzsát keverhetünk még hozzá, nehogy szétfőjön.
6. A többi levest egy tiszta konyharuhán vagy gézvásznon átszűrjük. A répát és a gyökeret (lehet a zellert és a karalábét is) fölszeleteljük, a gombával és a borsóval együtt leveses tányérokba rakjuk, és a forró levest rámerjük. A puha húst főfogásként, a leves után, a megforrósított almamártás kíséretében tálaljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.