Fejtettbab-leves

Fejtettbab-leves recept
Hozzávalók
•  50 dkg frissen kifejtett tarkabab
•  negyed fej zeller a zöldjével együtt
•  2-3 sárgarépa
•  2 petrezselyemgyökér
•  1 kisebb vöröshagyma fele
•  1- 2 gerezd fokhagyma
• 
•  1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és csípős Piros Arany
•  4 evőkanál olaj
•  2 csapott evőkanál finomliszt (Graham-liszt is lehet)
•  fél kiskanál jóféle pirospaprika
•  egy kis pohár (150 gramm) tejföl

Elkészítés módja

1. A frissen fejtett babot hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük. A zöldségeket megtisztítjuk, a zellert kis szeletekre, a zellerzöldet finomra, a kétféle répát karikákra vagy félkarikákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk.

2. Mindezeket egy fazékba rakjuk, 1,2-1,5 liter vízzel (még jobb, ha füstölt hús főzőlevével) fölöntjük, kb. 1 púpozott kiskanál sóval (füstöltlé esetén ez nem kell), a borssal és a paprikakrémmel ízesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis rést hagyva lefödjük, és kis lángon, 35-40 percig főzzük, amíg a leves minden alkotója meg nem puhul.

3. Ezalatt az olajat egy serpenyőben vagy kisebb lábasban kissé megforrósítjuk, a lisztet beleszórjuk, és kevergetve fél perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, a pirospaprikával meghintjük. Ha ez a rántás kihűlt, először a tejföllel, azután egy merőkanálnyi forró levessel keverjük simára.

4. Amikor a bab is, a zöldség is megpuhult, egy mozdulattal a fövő leveshez öntjük, és még 2-3 percig főzzük, hogy ne maradjon lisztízű.

5. Aki szereti, szűk maréknyi kiskockatésztát vagy csipetkét is belefőzhet, de azt még a rántás előtt pár perccel tegye a levesbe.

Fejtettbab-leves recepthez fűződő történet, jótanács

Fejtett babot röpke másfél hónapig vásárolhatunk a piacon – azután szárazbab lesz belőle –, de szerencsénkre lefagyasztható. Ehhez, amikor szezonja van, jó sokat kifejtünk, majd kis adagokban, forrásban lévő enyhén sózott vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, egy tiszta abroszon hagyjuk megszáradni, majd zacskókba rakjuk és mélyhűtjük.

A leírásban szereplő Fejtettbab-leves recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.