Gesztenyével töltött vadkacsa vagy vadlibamell

Elkészítés módja
1. A kacsamelleket szobahőmérsékleten fölengedjük, lecsöpögtetjük, majd kicsontozzuk. Ezután keresztben elfelezzük, így lesz négy fél mell belőle, amiket lapjában, hosszában bevágunk úgy, hogy a hússzeletet kihajthassuk. Enyhén kiverjük, sóval és borssal körös-körül bedörzsöljük.
2. A töltelékhez minden egyes gesztenyét ott ahol a héja a legpuhább keresztben bevágunk, majd bő vízben annyi ideig főzzük, amíg a könnyen meghámozhatjuk, ez kb. 30 perc. Leszűrve hűlni hagyjuk, héját lefejtjük, majd a szemeket félcentis kockákra vágjuk. A kacsamájat is hasonlóan daraboljuk fel, és serpenyőben a vajon 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, a magházát kiemeljük, és a húsát ugyancsak kis kockákra vágjuk. A tojást habverővel kissé felverjük, a májat, az almát és a gesztenyét apránként belekeverjük. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amennyi a felesleges levet felszívja, és sóval, borssal, a majorannával fűszerezzük.
3. Egy csíkban a kacsamellek egyik oldalára halmozzuk, a hús másik felét ráhajtjuk, majd az egészet egyenként szalonnába burkoljuk, sőt meg is tűzzük, nehogy sütés közben szétnyíljanak. Az így becsomagolt melleket egy serpenyőben olajon körös-körül megpirítjuk, majd tűzálló tálba vagy zománcozott tepsibe átrakva, előmelegített sütőbe toljuk. Erős lánggal (210 °C; légkeveréses sütőben 190 °C) 10-12 perc alatt megsütjük, majd ugyanennyi ideig pihentetjük.
4. Vastag, ferde szeletekre vágva forró tálra fektetjük. A tűzálló tálban vagy tepsiben maradt pecsenyelevet két-három evőkanál vízzel felöntjük, és ezt a hígított \"szaftot\" a tetejére locsoljuk.
5. Köretként burgonyapürét, vajon megforrósított magozott aszalt szilvát és szalonnás zöldbabköteget adunk hozzá. Utóbbi úgy készül, hogy a sós vízben roppanósra főzött zöldbabot ötösével-hatosával kis kötegekbe rakjuk, szalonnával körbetekerjük és forró sütőben pár percig sütjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.