Vadnyúl randevúja a házinyúllal

Vadnyúl randevúja a házinyúllal recept
Hozzávalók
•  1 kg fagyasztott vadnyúlgerinc (a mellel együtt)
•  2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér
•  1 vöröshagyma
•  1 kiskanál egész fekete bors
•  1 púpozott evőkanál ételízesítő por
•  1 nagyobb (kb. 45 dkg) házinyúlcomb
•  10 dkg füstölt császárszalonna
•  1 közepes vöröshagyma
•  15 dkg csiperkegomba
•  10 dkg vaj
•  1 tojás
•  1-1 kiskanál őrölt fekete bors és morzsolt kakukkfű
• 
•  8 vékony szelet húsos füstölt szalonna (bacon)
•  1 kiskanál paradicsompüré
•  1 evőkanál finomliszt
•  1 evőkanál szójamártás
a fokhagymás parajhoz:
•  1.5 kg paraj
•  10 dkg vaj
•  1 mokkáskanál só
•  4 gerezd fokhagyma
•  fél mokkáskanál őrölt fekete bors
a cukkini felfújthoz:
•  1.5 kg zsenge cukkini (kígyóuborka is lehet)
•  7 dkg vaj
•  3 evőkanál finomliszt
•  3 dl tej
•  1 mokkáskanál só
•  1-1 késhegynyi reszelt szerecsendió és őrölt fekete bors
•  3 tojás
•  6 vékony szelet húsos füstölt szalonna (bacon)

Elkészítés módja

1. A vadnyúl gerinc mindkét oldaláról lefejtjük a karajokat, a szűzpecsenyéket és a melle részt. Kb. 45 dkg karajnak és 20 dkg mellnek kell lennie. Az összes csontot lábasba rakjuk, 3 liter vízzel fölöntjük. A megtisztított és elnegyedelt zöldséget és a félbevágott hagymát hozzáadjuk, a borsot és az ételízeítőt beleszórjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon főzni kezdjük.

2. A házinyúl combját kicsontozzuk, a csontokat a leveshez adjuk. Az így kapott húsnak kb. 25 dekának kell lennie, amit kétszer ledarálunk. A végén egy szelet kenyérrel minden húst kinyomunk a darálóból. A szalonnát 0,5 centis kockákra, a lehéjazott vöröshagymát finomra, a megtisztított gombát cikkekre vágjuk. Együtt 5 deka olvasztott vajra dobjuk, és kevergetve 8-10 percig pirítjuk, míg a gomba leve el nem fő. Ha a nyúlhoz a máj is hozzá volt csomagolva (6-7 dkg) kis kockákra vágva azt is hozzáadjuk. A tűzről levéve húlni hagyjuk, azután a darált nyúlhússal, és a tojással összedolgozzuk, a fele borssal és kakukkfűvel fűszerezzük, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük.

3. Egy nagy alufólialapot kiterítünk, és a szalonnaszeleteket keresztben, egymás mellé rárakjuk. A vadnyúlhúst lehártyázzuk, a karajokat hosszában, kisujjnyi rést hagyva a szalonna közepére fektetjük. A melleket két oldalról ügyesen hozzáillesztjük, ugyanúgy, mint ahogyan eredetileg is volt. A darált húsos masszát egyenletesen rásimítjuk, és rárakjuk a vadnyúl szűzpecsenyéit is. A fólia segítségével föltekerjük, akkor jó, ha a szalonna körben épp összeér. Spárgával körbekötözzük, majd a levesbe tesszük, és kb. 1 órán át főzzük. Ez elég idő arra, hogy elkészítsük a köreteket.

4. A fokhagymás parajhoz a spenót szárát lecsipkedjük, majd a leveleket megmossuk, és 1-2 percre forrásban lévő vízbe dobjuk. Ezután leszűrjük, kissé ki is nyomkodjuk, majd az olvasztott vajra dobjuk, megsózzuk, a zúzott fokhagymával és a borssal fűszerezzük. 3-4 percig főzzük.

5. A másik körethez a cukkinit meghámozzuk, majd lereszeljük és 10 percig állni hagyjuk. Ezután jól kinyomkodjuk, az olvasztott vajon 2 percig pároljuk. A liszttel meghintjük, 1 percig pirítjuk, a tejjel fölöntjük. 3-4 perc alatt jó sűrűre főzzük, majd megsózzuk, a szerecsendióval és a borssal fűszerezzük. A tűzről levéve a tojások sárgáját egyesével beledolgozzuk, majd beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét is. 6 kicsi, egyszemélyes pudingforma oldalát 1-1 szelet húsos szalonnával kibéleljük, majd a cukinis masszával háromnegyedig megtöltjük. Egy tepsibe rakjuk, annyi vizet öntünk köré, amennyi a formák egyharmadáig ér, azután előmelegített sütőbe toljuk. A közepesnél kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) 35-40 percig pároljuk. A töltött nyúlgerincet a levesből kiemeljük.

6. A maradék 5 deka vajat fölolvasztjuk, és a paradicsompürét meg a lisztet 1 percig pirítjuk rajta. 4 deci szűrt húslevessel fölöntjük, a szójamártással ízesítjük, 3-4 percig forraljuk, ezalatt kissé besűrűsödik, olyan lesz, mint egy híg mártás.

7. Következhet a tálalás. A pecsenyelé egy részét tálra öntjük - a többit külön kínáljuk - a cukkinifelfújtakat ráborítjuk. A parajt egyenletesen ráhalmozzuk, és erre rakjuk rá a kb. 0,5 centi vastagon fölszeletelt gerincet.

Vadnyúl randevúja a házinyúllal recepthez fűződő történet, jótanács

Ha csak karajunk van, nem kell mellet szerezni, a szalonna is összetartja töltött gerincet. A fel nem használt levest leszűrve, tésztával fölkínálhatjuk a főfogás előtt.

A leírásban szereplő Vadnyúl randevúja a házinyúllal recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.