Fokhagymás szarvastokány
Elkészítés módja
1. A húst fölengedjük, megmossuk, leszárogatjuk, majd rostjaira merőlegesen 0,5 centi vastagon fölszeleteljük, azután ugyanilyen vastagon, továbbra is a rostjaira merőlegesen csíkokra vágjuk. A szalonnát ennél vékonyabb csíkokra metéljük.
2. Utóbbit egy lábasban az olajon kisütjük, a húst hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk, a présen áttört fokhagyma felével, a paradicsompürével meg a borssal ízesítjük és egy kis pohárnyi (0,5 deci) vizet ráöntünk. Lefödjük, a húst kis lángon puhára pároljuk.
3. Ez kb. 1,5 óra. Közben elpárolgó levét folyamatosan pótoljuk. Amikor kész, a maradék fokhagymát is hozzáadjuk. A lisztet 2 deci vízzel simára keverjük, a szarvastokányhoz öntjük, 2-3 percig forraljuk. Akkor jó, ha „szaftja” a hagyományos pörkölthöz hasonló sűrűségű. Sült hasábburgonyára halmozva kínáljuk.
Fokhagymás szarvastokány recepthez fűződő történet, jótanács
Szarvas helyett őzből vagy vaddisznóból is készíthetjük, a legjobb hozzá a comb, a lapocka és a lábszár.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.