Francia pulykaleves ropogós tésztakupolával

Elkészítés módja
1. A megtisztított pulykaaprólékból és zöldségből a hagyományos húsleveshez hasonlóan fűszerezve kb. 2 liternyi levest főzünk. Egy kicsit hűlni, ülepedni hagyjuk, azután átszűrjük. A leves tetejéről szalvétával vagy konyhai papírtörlővel a felesleges zsírt leszedjük.
2. A levesben főtt zöldséget a kicsontozott hússal együtt csíkokra vágjuk, majd négy tűzálló leveses- csészében (lehet kis jénai is) elosztjuk. A hideg levest rámerjük (azért hidegen, mert ahogyan majd egyre melegszik, a folyamatosan keletkező gőz a tetejére kerülő tésztát szépen fölemeli). Ami leves, zöldség és hús marad, azt tegyük el másnapra.
3. A vajas tésztát szobahőmérsékleten fölengedjük, amíg a leves fő. Ezután belisztezett gyúrólapon 0,5 centi vastagra nyújtjuk, és a leveses- csészék átmérőjénél 1-2 centivel nagyobb négy körre szabjuk.
4. A csészék szegélyét felvert tojással körbekenjük, majd a kerek tésztalapokkal beborítjuk, ezek tetejét a maradék tojással megkenjük. Nagy tepsire rakjuk. A maradék tésztát nem lehet visszafagyasztani, így vágjuk kb. ujjnyi széles csíkokra, és rakjuk a tepsibe, a leveses csészék mellé, és ezek tetejét is lekenjük tojással. Előmelegített sütőbe tolva nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb.15 percig sütjük. Ezalatt a leves pont fölforr és a tészta is megsül.
5. Tálaláskor ki-ki maga töri be a ropogós tésztakupolát, és természetesen el is fogyasztja leveséhez. A maradékból sütött rudacskákat pedig bármikor elropogtathatjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.