Fonott kalács

Fonott kalács recept
Hozzávalók
•  3 dl langyos tej
•  2 dkg élesztő
•  2 evőkanál kristálycukor
•  50 dkg finomliszt
•  késhegynyi só
•  2 csomag vaníliás cukor
•  1 citrom reszelt héja
•  mazsola
•  1 tojás
•  1 tojássárgája
•  5 dkg vaj
A tészta tetejére és a nyújtáshoz:
•  egy kevés finomliszt
A tepsi kikenéséhez:
•  2 dkg vaj
A lekenéshez:
•  1 tojás
A tetejére:
•  díszítőcukor

Elkészítés módja

1. A tejet meglangyosítjuk. A felét egy pohárba öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, majd 1 kiskanál cukor segítségével meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk.

2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd a sóval, a vaníliás cukorral, a többi cukorral és a citrom reszelt héjával együtt összeforgatjuk.

3. Dobhatunk hozzá egy maréknyi mazsolát is. A tojást, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt hozzáadjuk, majd bedagasztjuk a maradék langyos tejjel.

4. Akkor jó, ha hólyagokat vet, s könnyű, sima kelt tészta lesz belőle. Ekkor részletekben beledolgozzuk az éppen csak megolvasztott, de nem forró vajat is. A tetejét meglisztezzük, s meleg helyen nagyjából egy óra alatt duplájára kelesztjük.

5. Belisztezett gyúrólapra tesszük, elfelezzük, majd 4-4 részre vágjuk. Ezeket nagyjából 4 centi vastagságú hengerekké sodorjuk, majd négyes copffonással összefonjuk.

6. Az így kapott kalácsokat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Meleg helyen nagyjából fél órán át kelesztjük.

7. Felvert tojással lekenjük, majd díszítőcukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük.

A leírásban szereplő Fonott kalács recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (fonott kalács, kalács) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.