Pizza alaprecept

Pizza alaprecept recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  2.5 dkg élesztő
•  3 dl langyos víz
•  50 dkg finomliszt
•  1 mokkáskanál só
•  4-5 evőkanál olaj
a nyújtáshoz:
•  3-4 evőkanál finomliszt
a lekenéshez:
•  5-6 evőkanál olaj

Elkészítés módja

1. Az élesztőt kb. 1 deci langyos vízbe morzsoljuk, és 1 evőkanál finomlisztet beleszórva kb.10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután egy nagyobbacska tálban a többi liszttel, a fele olajjal meg kb. 2 deci langyos vízzel, megsózva összegyúrjuk. Akkor jó, ha közepes keménységű tésztát kapunk, amit még 6-8 percig intenzíven dagasztunk, egészen addig, amíg az edény falától el nem válik, szép sima nem lesz. Ekkor a maradék olajjal meglocsoljuk, a tésztába dagasztjuk, így jó laza lesz.

2. Újabban nagy divat a pizzatésztát ízesíteni, tán éppen azért, mert sokan otthagyják a szélét, ahová nem jut feltét. A fűszerezést részben meghatározza, hogy mi kerül majd később a tészta tetejére. Ha tenger gyümölcsivel készül, 3-4 gerezd zúzott fokhagymát; ha mozzarellás-paradicsomos lesz, akkor 2 evőkanálnyi apróra vágott bazsalikomot; ha a feltétje magyaros lesz, akkor 1 kiskanál csípős Piros Aranyat és így tovább.

3. Akár hagyományos a tészta, akár ízesített, ha kész, cipóvá formáljuk, a tetejét olajjal megkenjük, majd konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen, kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.

4. Többféle alakú pizzát süthetünk: nagy vagy kicsi kereket, vagy olyan téglalap alakút, amit majd fölszeletelünk. Utóbbit főként akkor érdemes sütni, ha sok embernek készítjük, mert könnyebb kiporciózni. A hagyományos nagyhoz a tésztát két részre osztjuk, és enyhén belisztezett gyúrólapon, belisztezett kézzel egyenként 0,5-1 centi vastag (ki milyen vastagon szereti) kerek lappá nyújtjuk. Akinek van pizzasütőformája, abba nyomkodja bele a tésztát. A minihez (ezeket pizzelléknek nevezzük) a megkelt tésztát rúddá sodorjuk, majd 15-18 részre vágjuk, és belisztezett deszkán egyenként ellapítjuk. Ez a változat akkor a leghasznosabb, ha többféle ízesítésű „egyszemélyes” kis pizzát akarunk készíteni. Ha a pizzát szeletelni akarjuk, akkor a tésztát elfelezzük, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és két kiolajozott tepsibe fektetjük. A kerek tésztakorongokat szintén kiolajozott tepsire kell fektetni.

5. A tészta sütése a formától függetlenül azonos, pontosabban kétféle módon történhet. Az eredeti recept szerint a tészta tetejét finom paradicsomos mártással megkenjük, ráhalmozzuk a kedvünkre való tölteléket. Erre kerül a sajt, majd forró kemencében vagy sütőben nagy lánggal (kb. 220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 10-12 perc alatt (a tészta vastagságától függően) megsütjük. Akkor van kész, amikor egy széles lapáttal alányúlva azt tapasztaljuk, hogy kopog a tészta alja. A másik változat szerint a tepsibe tett tészta tetejét olajjal megkenjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített forró kemencében vagy sütőben nagy lánggal (kb. 220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C), 4-5 perc alatt elősütjük, vagyis félig megsütjük. Csak ezután kenjük meg a paradicsomos mártással, majd következik a töltelék és a sajt. A sütőbe visszatolva 6-8 perc alatt készre sütjük. Házilag tán praktikusabb így sütni a pizzát, és az sem elhanyagolható, hogy az elősütött tészta lefagyasztható, így bármikor előkaphatjuk, amikor éppen szükségünk van rá.

6. Izgalmas kérdés az is – még a töltelékvariációk százai előtt –, hogy milyen paradicsomos mártás kerüljön a tésztára. A készen kapható pizzakrémek íze általában túlságosan intenzív, ezért praktikus valamilyen jóféle ketchuppal 40-60% arányban keverni, esetleg 1-2 kanálka olajjal is dúsítani. Ha használunk friss zöldfűszereket (bazsalikomot, kakukkfüvet stb.), akkor apróra vágva azt is keverjük bele. Persze nem feltétlenül kell pizzaszószt kennünk a töltelék alá. Friss paradicsomokat meghámozunk (konzerv hámozott paradicsomot is használhatunk) és kis kockákra vágjuk. A tésztára szórjuk, megfűszerezzük. Az is jó, ha a paradicsomot egy kevés ketchuppal és a fűszerekkel összekeverjük, így kenjük a tésztára. Érdemes tehát a hozzávalókkal addig kísérletezni, míg mindenki megtalálja a kedvére valót.

A leírásban szereplő Pizza alaprecept recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (pizza recept) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.