Felesborsó-levese
Elkészítés módja
1. A borsót átválogatjuk, leöblítjük, és egy közepes nagyságú fazékba rakjuk. A megtisztított és fölaprított zöldségeket hozzáadjuk, és beletesszük a csokorba kötött fűszereket is. Következik a csülök, azután 1,8 liter víz. Nagy lángon fölforraljuk, megsózzuk, majd kis lángra állítjuk. 10-15 perc után a tetején keletkező szürkés habot lekanalazzuk róla.
2. Megborsozzuk, kis rést hagyva lefödjük, és kb. 1,5 órán át, pontosabban addig főzzük, míg minden alkotója megpuhul. Közben többször megkeverjük.
3. Amikor kész, a fűszercsokrot és a csülköt kivesszük belőle, a levest pedig merülőmixerrel pürésítjük. Igazából turmixolhatjuk is, de forrón ezt nem tanácsos! Egy kicsit hűlni hagyjuk a levest, azután annyit töltünk belőle a tartályba, hogy csak félig legyen. Rátesszük a fedelét, amire ráteszünk egy törölközőt, s a kezünkkel lefogjuk. Most jöhet a turmixolás, az így kapott krémlevest fazékba öntjük.
4. Olyan forróra melegítjük, amilyen forró tálalni akarjuk, de még előtte utánasózzuk, borsozzuk. Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal, de aki szereti, a kicsontozott és lebőrözött puha csülökhúst is belekockázhatja. Végül a tetejét apróra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával megszórjuk.
Nagyon szívesen Marcsi.
Nagyon szeretem a feles borsó levest én is sokszor készítettem már.igaz, hogy még csülökkel nem csak simán főztem pirított zsemlekockákkal.Így viszont sokkal laktatóbb.Köszönöm szépen a receptet Marcsi