Fehér spárga rózsaszín garnélával, mousseline mártásban

Fehér spárga rózsaszín garnélával, mousseline mártásban recept
Hozzávalók
•  20 dkg garnéla
•  2 csomag fehér spárga
•  1 vöröshagyma
•  fél citrom leve
•  2 tojássárgája
•  10 dkg vaj
•  1 dl tejszín
•  1.5 dl száraz fehér bor (Chardonnay Trivento)
•  2 evőkanál olívaolaj
• 
•  bors
•  2 evőkanál vaj
•  1 kávéskanál verbéna vagy citromfű
•  1-2 evőkanál citrusgyümölcsből főzött lekvár
•  1 kávéskanál kapor

Elkészítés módja

1. A vajat vágjuk kis kockákra, adjuk hozzá a verbénát/citromfüvet és tegyük a hűtőbe 1 éjszakára.

2. Másnap olvasszuk fel a verbénás vajat egy serpenyőben, lefedve főzzük 3 percig, majd tegyük félre.

3. Tisztítsuk meg a spárgát. Helyezzük el egy papírzacskóban, sózzuk meg, vágjunk fel egy citromot karikákra és azt is dobjuk bele a zacskóba. Locsoljuk meg 2 evőkanál olívaolajjal.

4. A papírzacskó tetejét kenjük be olajjal, (erre azért van szükség, hogy a papír ki ne gyulladjon) majd helyezzük rá a sütőrácsra és 200 fokon süssük 25 percig. Amikor kész hagyjuk a spárgát a sütőben.

5. Közben egy kis fazékban, alacsony hőmérsékleten keverjük össze a bor felét és a citruslekvárt 4 evőkanál hideg vízzel. Csak addig főzzük, amíg harmadára nem csökken a mennyisége, ekkor húzzuk le a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni.

6. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük össze.

7. Tegyük vissza főni, de mérsékeljük a tüzet alatta, úgy keverjük tovább. Ahogy a szósz egyre jobban kezd összesűrűsödni emeljük meg a hőmérsékletet és non-stop keverjük, amíg nagyon sima, krémes nem lesz. Ez körülbelül 8-10 percet vesz igénybe (ne hagyjuk a hőmérsékletet 65°C fölé emelkedni).

8. Amikor elég sűrű borssal, sóval ízesítsük, vegyük le a tűzről és további keverés közben adjuk hozzá a vajat.

9. Sózzuk, majd az előzetesen felvert tejszínt hajtogassuk-keverjük bele a mártásba. A citromlevet csak a tálalás előtt adjuk hozzáadni.

10. Végül készítjük el a garnélákat: egy kis vajat olvasszunk fel egy serpenyőben, adjuk hozzá a garnélákat, sózzuk és szórjuk meg kaporral. Öntsük rá a száraz fehérbort és már kész is.

11. A zacskóban ropogósra sült spárgát tegyük tányérra, kanalazzuk rá a garnélát és öntsük rá a mousseline mártást.

12. Friss bagettel kínáljuk.

Fehér spárga rózsaszín garnélával, mousseline mártásban recepthez fűződő történet, jótanács

A mousseline-muszlin mártás a nevét finom muszlinszerű, selymes textúrájáról kapta. Ugyanúgy készül, mint a hollandi mártás, csak tejszínnel van finomítva. Remekül illik halakhoz, spárgához, zöldbabhoz. Franciaországban, a szószok és mártások hazájában, a muszlin mártást gyakran készítik citruslekvár hozzáadásával. Én pl. legutóbb naspolyalekvárral készítettem el, ami nem azonos a magyar, ősszel érő naspolyával (lásd blog: Japán szilva), mert egy tipikus mediterrán gyümölcs, de kipróbáltam már a savanyú naranccsal a kumquattal is és isteni lett.

A leírásban szereplő Fehér spárga rózsaszín garnélával, mousseline mártásban recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Fehér spárga rózsaszín garnélával, mousseline mártásban recept - 1 hozzászólás

  1. Zsuzska
    Zsuzska #9926 2016. 05. 23. 12:57 Válasz

    Biztos, hogy el fogom készíteni. Nagyon különleges.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Fehér spárga rózsaszín garnélával, mousseline mártásban recept - 1 hozzászólás

  1. Zsuzska
    Zsuzska #9926 2016. 05. 23. 12:57 Válasz

    Biztos, hogy el fogom készíteni. Nagyon különleges.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.