Extra körmös pacal

Extra körmös pacal  recept
Hozzávalók
•  3 kg konyhakész pacal (lehet már fölcsíkozott is)
•  4 szép konyhakész első sertésköröm
a főzővízhez:
• 
•  egész fekete bors
•  2 nagy vöröshagyma
•  1 fej fokhagyma
•  köménymag
•  ételízesítő por
a pörkölthöz:
•  4 nagy vöröshagyma
•  kb.25 dkg sertészsír vagy kb. 2 dl olaj
•  3-4 evőkanál jóféle pirospaprika
•  1-2 paradicsom
•  1-2 zöldpaprika
•  1 púpozott kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
• 
•  kb. 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors
•  fél kiskanál őrölt kömény
•  8-10 nagy gerezd fokhagyma

Elkészítés módja

1. A pacalt egy lábasba, a körmöt egy másik lábasba rakjuk. Mindkettőre annyi vizet öntünk, amennyi ellepi, majd egyformán ízesítjük-fűszerezzük, azaz kerül bele só,

egész fekete bors, fölszeletelt vöröshagyma és fokhagyma, köménymag és ételízesítő por. Nagy lángon mindkettőt fölforraljuk, majd lefedjük, és kis lángon 2,5-3 óra alatt puhára főzzük. Az nem baj, ha a pacal nem lesz 100%-ig puha, de a körömnek annak kell lennie, hisz majd ki kell csontozni.

2. A puha pacalt és a puha körmöt leszűrjük, a köröm főzőlevét félre is tehetjük. A pacalt kisujjnyi csíkokra vágjuk, már ha nem eleve csíkozva főztük elő. Amikor a köröm annyira kihűlt, hogy hozzá lehet kézzel nyúlni, teljesen kicsontozzuk, majd a szín körömhúst megpróbáljuk hasonló csíkokra vágni, mint a pacalt.

3. A pörköltalaphoz a hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd egy nagy lábasban, a megforrósított zsíron megfonnyasztjuk. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és egy kevés vizet öntünk rá, nehogy a paprika megégjen. A friss paprikát és paradicsomot csumázás, szárazás után kis kockákra vágjuk, ezt is a paprikás lébe rakjuk. A borssal, a köménnyel és a zúzott fokhagymával fűszerezzük, majd belerakjuk a pacalt és a körmöt. Annyi vizet öntünk rá, amennyitől úgy látjuk, hogy jó szaftos lesz (nagyjából lepje el a húsokat), nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon, lefödve kb.1 órán át főzzük, hogy az íze összeérjen.

4. Sós krumplival vagy puha kenyérrel, sok savanyúság kíséretében tálaljuk.

Extra körmös pacal recepthez fűződő történet, jótanács

A pörköltet víz helyett a köröm leszűrt főzőlevével is megfőzhetjük, de ebben az esetben óvatosabban bánjunk a fűszerekkel.

A leírásban szereplő Extra körmös pacal recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (pacal) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.