Dubarry sertésborda

Elkészítés módja
1. Nem különösebben nehéz elkészíteni.
2. Sima roston sült sertésszelet, amire párolt karfiolt halmozunk és bechamel-mártással kevert sajttal leöntjük.
3. A mártás, nem más, mint egy vajas rántás.
4. A húst végül sajttal megszórva, sütőben átsütjük.
5. Vagy sertéscombot, vagy lapockát ajánlok hozzá.
6. A husikat a rostokra keresztben szeleteljük (amit a hentes megtehet), majd kicsit szétverjük, belülről kifele.
7. Ha van szeletsütőnk, akkor dombon a tanya.
8. Ha nincs, akkor kevés zsiradékon kisütjük.
9. Az apró rózsákra szedett karfiolt blansírozzuk. (Ez azt jelenti, hogy rövid időre, forró vízbe dobva, előfőzzük.)
10. Ha a hús kész, a karfiolt ráhalmozzuk, majd béchamel mártásban elkevert reszelt sajttal beborítjuk. (Besamelmártásnak is nevezhetjük. Serpenyőben, vajat olvasztunk, majd apránként lisztet adunk hozzá. A végső sűrűségét tejjel állítjuk be.)
11. A sütőbe téve, rövid ideig sütjük, hiszen minden elő volt sütve, főzve.
12. Én, a tálaláskor, még meg szoktam szórni reszelt sajttal is, ami ráolvad a tetejére.
13. A tepsiből összegyűjtött szafttal is meglocsolom.
14. Sűrű krumplipürével, rizzsel, vagy hagymás, esetleg petrezselymes újkrumplival tálaljuk.
Dubarry sertésborda recepthez fűződő történet, jótanács
A "Dubarry" személynév. Egy olyan hölgyről nevezték el ezt az ételt, aki szívesen osztogatta bájait a magas rangú uraknak és királyának, ezzel gazdagságot és elismerést szerzett magának és férjének.
Nálunk kicsit vastagabb husival, és kevesebb karfiollal készítjük, de ez ízlés kérdése. A lényeg, hogy nagyon finom!
Nálunk is kedvenc étel.
Gratulálok a tálaláshoz is.
Üdv:Edit.