Drezdai stollen (drezdai kalács)

Elkészítés módja
1. A mandulát mazsolányi darabokra vágjuk, egy tálba szórjuk. A mazsolát, az oranzsátot, a citronátot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk. A rummal és a mandulaolajjal meglocsoljuk, összekeverjük, és jól letakarva így érleljük néhány órán át. Amikor a közelében járunk, keverjük meg.
2. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, a közepét kimélyítjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, 1 evőkanál cukrot szórunk rá, a langyosra melegített tejet ráöntjük. Egy kevés liszttel betakarjuk, egy tiszta konyharuvával lefedjük, és meleg helyen 25-30 perc alatt felfuttatjuk.
3. Ezután a maradék cukrot, a sót, a fűszerkeveréket, a tojást és az olvasztott, de nem meleg vajat (margarint) hozzáadjuk. Jól összedolgozzuk, akkor jó, ha közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
4. Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, majd 40 x 30 centi nagyságúra, kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A mandulás-mazsolás keveréket rászórjuk, föltekerjük, majd jól összegyúrjuk. Vastagabb, egy kicsit ovális rudat formálunk belőle, aminek a két oldalát sodrófával egy kicsit ellapítjuk, így lesz a kalács közepe egy kicsit magasabb. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.
5. Ezután előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 1 óra 10 perecen át sütjük. Ha a vége felé túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Amikor kész, még melegen az olvasztott vajjal (margarinnal) körös-körül lekenjük, és dupla rétegben porcukorral behintjük.
6. Amikor kihűlt, folpackba tekerjük, és a hűtőszekrény legkevésbé hideg részén – ez általában a zöldségtároló rekesze – érleljük 2-3 hétig, hogy az íze összeérjen.
Drezdai stollen (drezdai kalács) recepthez fűződő történet, jótanács
Ez a sütemény sok-sok hétig eláll, így megsüthetjük jó előre, és váratlan vendégek érkezésekor azonnal kínálhatjuk; legfeljebb várni kell vele egy kicsit, hogy ne legyen olyan hideg.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.