Drezdai stollen (drezdai kalács)

Drezdai stollen (drezdai kalács) recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  10 dkg hámozott mandula
•  30 dkg mazsola keverék (nagy- és kisszemű aranyszínű és fekete vegyesen)
•  7.5 dkg kis kockákra vágott kandírozott narancshéj (oranzsát)
•  7.5 dkg kis kockákra vágott kandírozott citromhéj (citronát)
•  1 csomag vaníliás cukor
•  3 evőkanál barna rum
•  6 csepp keserűandula-olaj
•  50 dkg finomliszt
•  3 dkg élesztő
•  8 dkg kristálycukor
•  1.5 dl tej
•  1 mokkáskanál só
•  fél kiskanál mézes sütemény fűszerkeverék
•  1 tojás
•  20 dkg vaj vagy sütőmargarin
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a tetejére:
•  8 dkg olvasztott vaj vagy sütőmargarin
•  8 dkg porcukor

Elkészítés módja

1. A mandulát mazsolányi darabokra vágjuk, egy tálba szórjuk. A mazsolát, az oranzsátot, a citronátot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk. A rummal és a mandulaolajjal meglocsoljuk, összekeverjük, és jól letakarva így érleljük néhány órán át. Amikor a közelében járunk, keverjük meg.

2. A lisztet egy nagy tálba szórjuk, a közepét kimélyítjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, 1 evőkanál cukrot szórunk rá, a langyosra melegített tejet ráöntjük. Egy kevés liszttel betakarjuk, egy tiszta konyharuvával lefedjük, és meleg helyen 25-30 perc alatt felfuttatjuk.

3. Ezután a maradék cukrot, a sót, a fűszerkeveréket, a tojást és az olvasztott, de nem meleg vajat (margarint) hozzáadjuk. Jól összedolgozzuk, akkor jó, ha közepesen kemény kelt tészta lesz belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

4. Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, majd 40 x 30 centi nagyságúra, kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. A mandulás-mazsolás keveréket rászórjuk, föltekerjük, majd jól összegyúrjuk. Vastagabb, egy kicsit ovális rudat formálunk belőle, aminek a két oldalát sodrófával egy kicsit ellapítjuk, így lesz a kalács közepe egy kicsit magasabb. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és letakarva, meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.

5. Ezután előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 1 óra 10 perecen át sütjük. Ha a vége felé túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Amikor kész, még melegen az olvasztott vajjal (margarinnal) körös-körül lekenjük, és dupla rétegben porcukorral behintjük.

6. Amikor kihűlt, folpackba tekerjük, és a hűtőszekrény legkevésbé hideg részén – ez általában a zöldségtároló rekesze – érleljük 2-3 hétig, hogy az íze összeérjen.

Drezdai stollen (drezdai kalács) recepthez fűződő történet, jótanács

Ez a sütemény sok-sok hétig eláll, így megsüthetjük jó előre, és váratlan vendégek érkezésekor azonnal kínálhatjuk; legfeljebb várni kell vele egy kicsit, hogy ne legyen olyan hideg.

A leírásban szereplő Drezdai stollen (drezdai kalács) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (kalács) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több kalács recept
Még több kalács recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.