Dobos torta

Elkészítés módja
1. Az első lépés, hogy tekercses sütőpapírból hajtogatok 8 lapot úgy hogy a 26 cm-s tortasütőmet rá tudjam tenni, majd ceruzával megjelölöm s kivágom egyszerre a 8 kerek papírt amin a lapokat fogom egyenként sütni. Ez a dobos torta 8 lapból áll.
3. Kell még hozzá 3-4 tepsi.
4. Két keverést csinálok: 6 tojásból, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, pici sütőpor, ez a hagyományos piskótatészta-alap elkészítése.
5. A tepsikre teszek a kivágott sütőpapírból és a masszát elosztom 4 felé, lehetőleg szépen egyformán és elsimítva.
6. Egyenként sütöm előmelegített sütőbe kb. 10 percig 200 fokon, míg szép színe nem lesz (Vigyázni kell hogy ne süssük barnára mert vékony lapokat kapunk) Még langyosan leszedem róluk a sütőpapírt.
7. Ezt a műveletet még kétszer megismétlem, így lesz meg a 8 lap.
8. A legszebb lapot félreteszem, amire megy majd a pirított cukor és az megy a torta tetejére.
9. A pirított cukrot készítem el.. 18 dkg kristálycukrot beleteszek egy kisebb lábosba és állandó keverés mellett, közepes lángnál, amikor felolvadt hozzáadok 1 kávéskanál teavajat, 5 csepp ecetet, majd átkeverem és ráöntöm a lapra, elsimítom és egy hosszú, bevajazott késsel bejelölöm a karamellrétegen a csíkokat. (Ügyesen kell vele dolgozni mert a karamell gyorsan köt) Gőz fölött állandó keverés mellett megfőzöm a tojásokat a cukorral, kb. 10 perc alatt, majd amikor olyan meleg hogy az ujjam már nem bírja belerakom a főző csokit, az átszitált kakaóport.
10. Tovább keverem míg el nem olvad és be nem sűrűsödik az egész.
11. Ha elkészült lehűtöm a krémet.
12. Egy tálba teszek 30 dkg teavajat, 20 dkg margarint, és 20 dkg porcukorral habosra keverem.
13. Amikor már szép sima hozzáadom a kihűlt csokikrémet s jól összekeverem mixerrel.
14. A krémből hagyok a torta oldalára és a díszítésre.
15. A tortalapokat megtöltöm lehetőleg egyformán a csokikrémmel, majd a tetejére helyezem a karamellás lapot.
16. A torta oldalát körbe megkenem a maradék krémmel és ízlés szerint díszítem.
Dobos torta recepthez fűződő történet, jótanács
Ez a dobos torta 8 lapból áll és kb. 3 kiló. Ha kisebbet sütök ugyanígy készítem el, csak a hozzávalókból 1/3-al kevesebbet használok, így 6 lap lesz és kb. 2,1 kiló lesz a torta. Egy picit macerásnak tűnik, de megéri elkészíteni, mert isteni finom, nem túl vajas és nem túl édes.
Gyönyörű !