Csorba pulykából

Elkészítés módja
1. Az apróra vágott hagymát zsíron megpirítom, majd az aprított fokhagymát is hozzáadva kicsit megsózom.
2. Hozzákerül az apró kockákra vágott hús is, amit addig pirítok, míg meg nem fehéredik és kis kéreg nem keletkezik rajta.
3. Beleteszem a vékony karikára vagy kockára vágott répát, a zöldséget, karalábét, valamint a zöldbabot, az előzőleg felvágott savanyú káposztát, majd felöntöm meleg vízzel.
4. Ha van esetleg hús alaplé, azzal még jobb!
5. Sózom, borsozom, kevés csípős paprikát teszek hozzá (ha lehet frisset) és fedő alatt addig főzöm, míg minden összetevő meg nem puhul.
6. A főzőléből kicsit kivéve, a tejfölt temperálom, csomómentesre elkeverem, majd a levesbe öntve felforralom.
7. Tálalásnál, mint ahogy Erdélyben mindenhol, tejfölt és csípős paprikát kínálnak hozzá külön, amivel mindenki kedve szerint ízesítheti.
Csorba pulykából recepthez fűződő történet, jótanács
A csorba törökül levest jelent. A hosszú uralkodás alatt honosodott meg Erdélyben a megnevezés. Téves tehát a csorba leves megnevezés. A csorba gyűjtőfogalom. Majd minden ragulevesre illeszthető. Egy közös pont van, a kicsit savanykás, pikáns íz. Ezt az ízt, autentikus módon, erjesztett korpaciberével lehet elérni, de citromlével, ecettel, paradicsommal, savanyított káposztával is el lehet érni a pikáns ízét.
Szeretem a raguleveseket. Megy a kedvencek közé.