Csokoládés madártej
Elkészítés módja
1. A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, belsejét kikaparjuk, az egészet (külsejét is, belsejét is) a tejhez adjuk. Melegedni a tűzre tesszük.
2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé pár csepp citromlével, a sóval ízesítjük, és beleszórjuk a cukor felét meg 1 csomag vaníliás cukrot is. A tej fölét („bőrét”) leszedjük – már ha van neki, mert az újfajta, homogenizált zsírtartalmú tejeknél, ezzel nem találkozunk a melegítés során. A cukros tojáshabot evőkanállal a gyöngyözve fövő tejbe szaggatjuk. Kb. 1 perc múlva megfordítjuk, újabb perc múlva szűrőkanállal tálba szedjük. Fontos, hogy a tej véletlenül se forrjon ezalatt, mert a túl forró tejtől összeesik és lapos lesz a hab. Fontos az is, hogy egyszerre csak kevés habgaluskát készítsünk, hogy legyen helyük terjeszkedni.
3. A tojások sárgáját a maradék cukorral és vaníliás cukorral, a kakaóporral, a keményítővel vagy pudingporral meg a rumaromával jó habosra keverjük.
4. Most jött el az idő, hogy a tejet majdnem fölforraljuk. Ha csokoládésan főzzük, akkor azt beletördeljük, hadd olvadjon föl. 2-3 evő-kanálnyit a tojásos masszához keverünk, majd habverővel folyamatosan verve az egészet a tejbe zúdítjuk. Épp csak 1-2 percig főzzük, ezalatt kissé besűrűsödik. A tűzről lehúzzuk, a vaníliarudat „kihalásszuk” belőle.
5. Hideg vízzel töltött lábasba állítjuk, gyakorta megkeverve kihűtjük. Ezután 1-2 órára a külön tartott habgaluskával együtt behűtjük. Tálaláskor a hófehér habgaluskákat ráültetjük a szép barna csokoládés tej tetejére.
Csokoládés madártej recepthez fűződő történet, jótanács
Aki az étcsokoládé kesernyés ízét nem kedveli, tejcsokoládéval készítse.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.