Csekonics-saláta
Elkészítés módja
1. A majonézt a főzőtejszínnel mártás sűrűségűre hígítjuk. A tárkonyecettel ízesítjük, a fölaprított tárkonylevéllel és a Cayenne borssal fűszerezzük, a Worcester-mártást belekeverjük, ha kell utánasózzuk.
2. A paradicsomok szárát kimetsszük, majd a szemeket meghámozzuk – ehhez néhány pillanatra forró vízbe is márthatjuk –, azután csinos kis cikkekre vagy nagyobb kockákra vágjuk.
3. A salátát megmossuk, kitorzsázzuk. Néhány levelet a tálaláshoz félreteszünk, a többit falatnyi darabokra tépkedjük. A főtt mellfilét vékony csíkokra vágjuk, a rákot lecsöpögtetjük.
4. Az így előkészített összes hozzávalót óvatosan a mártásba forgatjuk, végül a félretett salátalevéllel díszítve tálaljuk.
Csekonics-saláta recepthez fűződő történet, jótanács
Csekonics Pál 1753-ban Mária Terézia királynőtől nyert címeres nemeslevelet. A família grófi rangra 1864-ben, Csekonics János révén emelkedett. A Fejér vármegyei enyingi uradalmat 1895-ben gróf Csekonics Endre vásárolta, aki egyszer valami „nagyon drágát és különlegeset” rendelt Mózer István séftől, aki ekkor kreálta ezt a receptet.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.