Cayun karaj
Elkészítés módja
1. A vajat egy serpenyőben fölolvasztjuk, a borsot, a csiliport, a kakukkfüvet, a majoránnát, a mustármagot meg a zúzott fokhagymát 1 perc alatt megfuttatjuk benne. (A mustármagot borsdarálóban a legegyszerűbb megőrölni.)
2. A karajt megmossuk, leszárogatjuk, majd 1 csapott evőkanál sóval körben bedörzsöljük. Tetejét 4-5 helyen röviden, de mélyen bevágjuk. Ezekbe a nyílásokba vajas fűszerkeveréket csurgatunk, ami marad, a húsra kenjük.
3. Tepsibe tesszük, a megforrósított olajjal leöntjük. A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, 1 kiskanál sóval meg a borssal összekeverjük, a hús köré szórjuk. 2 deci vizet öntünk rá, és előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 1 órán át sütjük, levével gyakorta meglocsoljuk.
4. Ha kész, a pecsenyét vágódeszkára emeljük. Zöldséges levét tepsistől tűzre tesszük, ha volna még rajta folyadék, elpárologtatjuk (zsírjára sütjük). Ezután a liszttel meghintjük, 1-2 percig pirítjuk, majd a maradék vízzel fölöntjük. Néhány percig forraljuk, majd szitán áttörjük, vagy hűlni hagyjuk és turmixoljuk.
5. Tálaláskor a sült karajt fölszeleteljük, tányérra rakjuk, a forró zöldséges krémmártással körülöntjük. Petrezselymes burgonya illik hozzá köretnek.
Cayun karaj recepthez fűződő történet, jótanács
Borjúkarajból is készíthetjük.
Reméljük később megtudja majd kóstolni.
Nagyon jól hangzik,de sajnos most ilyet nem ehetek.