Busa cukkinis lecsóval, dödöllével

Busa cukkinis lecsóval, dödöllével recept
Hozzávalók
•  4 nagyobb busapatkó (patkó alakú busaszelet)
• 
•  őrölt fekete bors
•  fél citrom leve
•  kb. 2 evőkanál finomliszt
a cukkinis lecsóhoz:
•  1 közepes vöröshagyma
•  arasznyi zsenge cukkini
•  2 zöldpaprika (tévépaprika)
•  2 paradicsom
•  6 dkg füstölt szalonna
•  1 evőkanál olaj
•  késhegynyi őrölt kömény
•  1 gerezd zúzott fokhagyma
•  1 mokkáskanál jóféle pirospaprika
a dödölléhez:
•  60 dkg burgonya
• 
•  20-25 dkg finomliszt
•  őrölt fekete bors
•  fél csokor metélőhagyma
a hal és a dödölle sütéséhez:
•  3-4 evőkanál olaj
a tetejére:
•  fél csokor petrezselyem

Elkészítés módja

1. A busapatkókat vágódeszkára rakjuk. Kézzel a húsát mindenhol egy kicsit lenyomkodjuk, így láthatóvá válnak a benne lévő szálkák, amiket egy csípőfogóval kiszedünk belőlük. A halpatkókat megfordítjuk, másik oldalukról is kiszedjük a szálkákat. Végül felül, középen is bevágjuk kétoldalról, és innen is kiszedjük a szálkás részt. Itt fogvájóval összetűzzük, hogy sütéskor a hal ne essen szét. Pepecs munka kiszedni a szálkákat, de megéri, hisz azzal is megkedveltethetjük a busát, aki a szálkák miatt nem ette! Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levét ráfacsarjuk, és félretesszük, míg a köreteivel elkészülünk.

2. A dödölléhez a krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és enyhén sózott vízben megfőzzük, leszűrjük, de egy keveset a főzőlevéből visszatartunk. Még melegen összetörjük, azután hozzákeverjük a lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított metélőhagymával fűszerezzük, és néhány evőkanálnyit a krumpli főzőlevéből is hozzáadunk, hogy ne legyen túl sűrű a massza.

3. A cukkinis lecsóhoz való hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a cukkini végeit levágjuk, a paradicsomok héját lehúzzuk. A hagymát 1 centis, a cukkinit, a paprikát és a paradicsomot 2 centis kockákra vágjuk. A szalonnát nagyon apróra vágjuk, és zsírját az olajat ráöntve egy nagy serpenyőben kiolvasztjuk. A sült szalonnapörcöt szűrőlapáttal kiemeljük belőle, tálaláshoz eltesszük. Visszamaradó zsírjában a hagymát, a paprikát és a cukkinit nagy lángon kb. 3 percig rázogatva pirítjuk. Enyhén megsózzuk, a köménnyel és a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Ekkor belerakjuk a paradicsomot, és még 2-3 percig pirítjuk, de fontos, hogy az összes zöldség ress maradjon. A pirospaprikával fűszerezzük, a tűzről lehúzzuk.

4. Egy teflonserpenyőt 2 evőkanál olajjal kikenünk, kissé megforrósítjuk. A krumplis masszából olajba mártott evőkanállal hosszúkás galuskákat szaggatunk, és az olajon, közepesen erős tűzön 6 perc alatt megsütjük, közben többször megforgatjuk. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.

5. A dödölle sütésével egyidőben egy másik serpenyőben szintén kb. 2 evőkanál olajat megforrósítunk. A busapatkókat lisztbe forgatjuk, és nagy lángon, oldalanként 2 perc alatt pirosasra sütjük rajta, közben megforgatjuk. Akkor ideális, ha maghőmérővel 65-70 ºC-os a belseje. 3 percig a serpenyőben hagyjuk, ezalatt visszanyeri a puhaságát, végül konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.

6. Tálaláskor a cukkinis lecsót megforrósítjuk, tányérra kanalazzuk, és a sült busát ráfektetjük. A dödöllével körberakjuk, finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

A leírásban szereplő Busa cukkinis lecsóval, dödöllével recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (cukkinis receptek, lecsó, dödölle) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.