Busa cukkinis lecsóval, dödöllével

Elkészítés módja
1. A busapatkókat vágódeszkára rakjuk. Kézzel a húsát mindenhol egy kicsit lenyomkodjuk, így láthatóvá válnak a benne lévő szálkák, amiket egy csípőfogóval kiszedünk belőlük. A halpatkókat megfordítjuk, másik oldalukról is kiszedjük a szálkákat. Végül felül, középen is bevágjuk kétoldalról, és innen is kiszedjük a szálkás részt. Itt fogvájóval összetűzzük, hogy sütéskor a hal ne essen szét. Pepecs munka kiszedni a szálkákat, de megéri, hisz azzal is megkedveltethetjük a busát, aki a szálkák miatt nem ette! Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a citrom levét ráfacsarjuk, és félretesszük, míg a köreteivel elkészülünk.
2. A dödölléhez a krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és enyhén sózott vízben megfőzzük, leszűrjük, de egy keveset a főzőlevéből visszatartunk. Még melegen összetörjük, azután hozzákeverjük a lisztet, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított metélőhagymával fűszerezzük, és néhány evőkanálnyit a krumpli főzőlevéből is hozzáadunk, hogy ne legyen túl sűrű a massza.
3. A cukkinis lecsóhoz való hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a cukkini végeit levágjuk, a paradicsomok héját lehúzzuk. A hagymát 1 centis, a cukkinit, a paprikát és a paradicsomot 2 centis kockákra vágjuk. A szalonnát nagyon apróra vágjuk, és zsírját az olajat ráöntve egy nagy serpenyőben kiolvasztjuk. A sült szalonnapörcöt szűrőlapáttal kiemeljük belőle, tálaláshoz eltesszük. Visszamaradó zsírjában a hagymát, a paprikát és a cukkinit nagy lángon kb. 3 percig rázogatva pirítjuk. Enyhén megsózzuk, a köménnyel és a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Ekkor belerakjuk a paradicsomot, és még 2-3 percig pirítjuk, de fontos, hogy az összes zöldség ress maradjon. A pirospaprikával fűszerezzük, a tűzről lehúzzuk.
4. Egy teflonserpenyőt 2 evőkanál olajjal kikenünk, kissé megforrósítjuk. A krumplis masszából olajba mártott evőkanállal hosszúkás galuskákat szaggatunk, és az olajon, közepesen erős tűzön 6 perc alatt megsütjük, közben többször megforgatjuk. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.
5. A dödölle sütésével egyidőben egy másik serpenyőben szintén kb. 2 evőkanál olajat megforrósítunk. A busapatkókat lisztbe forgatjuk, és nagy lángon, oldalanként 2 perc alatt pirosasra sütjük rajta, közben megforgatjuk. Akkor ideális, ha maghőmérővel 65-70 ºC-os a belseje. 3 percig a serpenyőben hagyjuk, ezalatt visszanyeri a puhaságát, végül konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.
6. Tálaláskor a cukkinis lecsót megforrósítjuk, tányérra kanalazzuk, és a sült busát ráfektetjük. A dödöllével körberakjuk, finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.